پمپ دیافراگمی (Diaphragm Pump) یکی از انواع پمپ های جابجایی مثبت است که به دلیل قابلیت های منحصر به فرد خود، در صنایع گوناگون جایگاه ویژه ای یافته است. این پمپ صنعتی با استفاده از دیافراگم های انعطاف پذیر، سیالات متنوعی را جابجا می کند. مکانیزم کاری پمپ دیافراگمی بر اساس حرکت رفت و برگشتی دیافراگم است که موجب ایجاد مکش و تخلیه در ورودی و خروجی پمپ می شود. این عملکرد توسط نیروی الکتریکی یا هوای فشرده ایجاد می شود، به طوری که قطعات متحرک با سیال تماس مستقیم ندارند و این امر موجب دوام بالای پمپ در شرایط سخت می شود. یکی از ویژگی های بارز این نوع پمپ ها، قابلیت انتقال سیالات با ذرات معلق، مواد شیمیایی خورنده، مواد حساس به دما و مایعات با غلظت های مختلف است. به همین دلیل پمپ های دیافراگمی در صنایع شیمیایی، نفت و گاز، غذایی، دارویی و آب و فاضلاب کاربردهای گسترده ای دارند. طراحی ساده، نگهداری آسان، مقاومت در برابر خوردگی و نشت، و دقت بالا در انتقال سیالات مختلف، پمپ دیافراگمی را به انتخابی ایده آل برای محیط های صنعتی تبدیل کرده و تقاضای آن در بازار را افزایش داده است.
آشنایی با پمپ دیافراگمی و کاربرد آن در صنایع مختلف
نحوه کارکرد پمپ دیافراگمی
پمپ دیافراگمی توسط حرکت مداوم رفت و برگشتی دیافراگم ها، مایع را منتقل می کند. محرک این پمپ نیروی هوای فشرده می باشد که توسط سیستم توزیع هوا به محفظه پشت دیافراگم ها منتقل می شود. حرکت دیافراگم ها با توجه به نصب آن ها بر روی یک شفت مشترک در جهت خلاف یکدیگر می باشد. شکل زیر چرخه کارکرد پمپ دیافراگمی را بطور کامل نشان می دهد:
- هوای فشرده به محفظه پشت دیافراگم A منتقل می شود.
- حرکت شفت به سمت چپ باعث حرکت دیافراگم ها می شود که در نتیجه حجم محفظه مایع B افزایش و در عین حال حجم محفظه مایع A کاهش می یابد (شکل a). برای اطمینان از حرکت مایع در یک مسیر، در دو طرف محفظه شیر های توپی قرار گرفته اند. استفاده از این شیر ها باعث می شود تا هنگام تخلیه مایع از محفظه B ، درون محفظه A از مایع پر شود.
- با تکمیل یک کورس شفت سیستم توزیع ، هوا را از محفظه A تخلیه و به محفظه B هدایت می کند.
- شفت اکنون به سمت راست حرکت می کند و با این حرکت حجم محفظه مایع B را کاهش و در عین حال حجم محفظه مایع A را افزایش می دهد (شکل b). در این حالت مایع از محفظه B تخلیه می شود، در حالیکه در محفظه A مکش صورت گرفته و از مایع پر می شود.
- با تکمیل کورس دوم شفت سیستم توزیع ، هوا را از محفظه B تخلیه می کند و این چرخه مجددا با هدایت هوا به محفظه A تکرار می شود.
اجزای پمپ دیافراگمی
قطعات اصلی در پمپ های دیافراگمی بادی شامل سیستم مدیریت توزیع هوا ، کانکشن ها و منیفولد های ورودی و خروجی ، محفظه پمپاژ ، شیر های توپی و دیافراگم های سمت هوا و مایع می باشند. برای درک بهتر اجزای پمپ های AODD در تصویر زیر نمایش داده شده است.
کاربرد پمپ های دیافراگمی
پمپ های دیافراگمی برقی ( دارای موتور ) غالبا برای ” تزریق یا توزیع مایعات ” کاربرد دارند، اما پمپ های AODD بادی ( پنوماتیک ) عمدتا در ” انتقال مایعات ” مورد استفاده قرار می گیرند. قیمت مناسب و قابلیت اعتماد در کاربرد های خاص از مهم ترین ویژگی این پمپ ها می باشد. در ادامه برخی از کاربرد های معمول پمپ های دیافراگم بادی را تشریح می کنیم.
پمپ دیافراگمی صنایع شیمیایی
پمپ دیافراگمی صنایع شیمیایی
پمپ دیافراگمی صنایع غذایی
پمپ دیافراگمی صنایع غذایی
پمپ دیافراگمی صنایع نظامی
پمپ دیافراگمی صنایع نظامی
پمپ دیافراگمی صنایع رنگ
پمپ دیافراگمی صنایع رنگ
پمپ دیافراگمی صنایع معدنی
پمپ دیافراگمی صنایع معدنی
پمپ دیافراگمی آب و فاضلاب
پمپ دیافراگمی آب و فاضلاب
پمپ دیافراگمی کاشی و سرامیک
پمپ دیافراگمی کاشی و سرامیک
پمپ دیافراگمی صنایع نفت و گاز
پمپ دیافراگمی صنایع نفت و گاز
پمپ دیافراگمی روانکاری
پمپ دیافراگمی روانکاری
پمپ دیافراگمی صنایع دارویی
پمپ دیافراگمی صنایع بهداشتی
پمپ دیافراگمی صنایع فولاد
پمپ دیافراگمی صنایع فولاد
پمپ دیافراگمی صنایع الکترونیک
پمپ دیافراگمی صنایع الکترونیک
منحنی عملکردی پمپ های AODD
منحنی عملکردی در پمپ های دیافراگمی بسیار شبیه به منحنی پمپ های سانتریفیوژ است. بالاترین نقطه سمت چپ در منحنی های آبی رنگ نشان دهنده بیشترین فشار و در عین حال کمترین میزان دبی است. هرچه بر روی منحنی در راستای محور افقی نمودار حرکت کنیم میزان دبی بیشتر و فشار کمتر می شود. منحنی های مشکی رنگ در پمپ های AODD میزان هوای مورد نیاز با توجه به فشار و دبی خروجی مایع را مشخص می کنند. به این نکته توجه کنید که تمامی منحنی ها برای سیال آب با مکش خنثی و خروجی باز ترسیم شده اند. بنابراین در انتقال مواد دیگر و شرایط پمپاژ متفاوت بایستی ضرایب تصحیح اعمال شوند.
مزایای پمپ های دیافراگمی
- عدم نشتی : پمپ های دیافراگمی فاقد سیل مکانیکی و نشتی هستند. تنها در مواردی که یک یا هر دو دیافراگم پاره شوند نشتی اتفاق می افتد. توصیه می شود طبق دستورالعمل های شرکت سازنده دیافراگم ها بصورت دوره ای تعویض شوند.
- نوع مایع : پمپ های AODD قادر به پمپاژ رنج وسیعی از مایعات شامل اسلاری ها ( ساینده ها ) ، مایعات غلیظ ( چسب ) ، مایعات خورنده ( اسید و باز ) ، حلال ها ( الکل و بنزین ) ، فاضلاب و مایعات قابل اشتعال و سمی می باشند.
- عملکرد خشک : با توجه به عدم وجود سیل مکانیکی یا قطعات متحرک نیاز به روانکاری و خنک کاری ، پمپ های دیافراگم می توانند بطور نامحدود خشک یا بدون مایع کار کنند بدون اینکه به قسمت های مکانیکی آسیب وارد شود.
- مکش قوی : دیافراگم پمپ ها از نوع خودمکش هستند و متناسب با غلظت مایع و سایز ورودی و خروجی پمپ ، توانایی مکش از عمق 8 متری را دارند.
- قابلیت ضد انفجاری : با توجه به عدم استفاده مستقیم از برق به عنوان محرک در پمپ های AODD ، از این پمپ ها می توان در مناطق حساس با قابلیت اشتعال و انفجار استفاده کرد.
- ضد آب : در صورتیکه دریچه هوای خروجی بالاتر از سطح آب باشد ، می توان از پمپ های دیافراگمی بصورت غوطه ور استفاده کرد.
معایب پمپ های دیافراگمی
- نوسان : جریان خروجی در پمپ های دیافراگمی نوسان دارد و در مواردی که نیاز به جریان یکنواخت در خروجی پمپ باشد ، نمی توان از آنها به تنهایی استفاده کرد.
- فیلتراسیون : سیستم توزیع هوا ، کنترل و نیروی مورد نیاز پمپ های AODD را تامین می کند. قطعات این سیستم ساده ، ارزان قیمت با دسترسی خوب جهت تعمیر و نگهداری آسان می باشند. با این حال برای جلوگیری از آسیب به محیط زیست لازم است تا آلودگی هایی نظیر روغن توسط فیلتر از هوای خروجی گرفته شود.
- یخ زدگی : در صورتیکه در هوای ورودی به پمپ حاوی رطوبت باشد، امکان یخ زدگی در سیستم توزیع یا دریچه هوا وجود دارد. برای حل این مشکل می توان فشار درون مخزن باد را کاهش داد و یا از درایر و هیتر استفاده کرد.
- لرزش : نوسان در جریان خروجی دیافراگم پمپ ها باعث ایجاد لرزش های مخرب می شود. برای جلوگیری از نشتی و آسیب به سیستم لوله کشی می توان از لرزه گیر یا پالسیشن دمپر در خروجی پمپ های بادی استفاده کرد.
- سطح صدا : دیافراگم پمپ ها نه تنها به دلیل نوسان در خروجی پمپ ، بلکه به علت خروج مداوم هوا از دریچه اگزاست سر و صدای زیادی تولید می کنند. استفاده از مافلر ( صدا خفه کن ) تا حدود زیادی سطح صدای پمپ های دیافراگمی را کاهش می دهد.
آیا پمپ های دیافراگمی می توانند بصورت خشک کار کنند؟
پمپ های دیافراگمی می توانند بدون آسیب رسیدن به قسمت های مختلف پمپ یا سیستم بصورت خشک کار کنند. همچنین این پمپ ها بدون نیاز به هواگیری قادر به مکش مایع از عمق 5 متری هستند.
انواع پمپ های دیافراگمی کدامند؟
پمپ های دیافراگمی در مدل های بادی و برقی عرضه می شوند. محرک در مدل های بادی هوای فشرده (کمپرسور) و در مدل های برقی الکترموتور می باشد. پمپ های دیافراگمی بادی اغلب در مواردی که هوای فشرده به راحتی در دسترس است و یا محیط نیاز به ایمنی بالا دارد مورد استفاده قرار می گیرند. پمپ های دیافراگمی برقی نسبت به مدل های بادی مصرف انرژی بهینه تری دارند و در مواردی که هزینه ی انرژی بالاست و یا دسترسی به کمپرسور هوای فشرده وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرند.
پمپ های دیافراگمی درچه مواردی کاربرد دارند؟
پمپ های دیافراگمی در انتقال طیف وسیعی از مواد شامل مایعات غلیظ، ساینده ها، اسید ها، حلال ها (الکل)، مواد سمی، نفت، بنزین، گازوئیل، فاضلاب، رنگ، مواد غذایی، دارویی و شیمیایی کاربرد دارند.
سلام
برای مکش گازوئیل از عمق حدود 3 تا 5 متر پمپ دیافراگمی میتونه گزینه مناسبی باشه؟
سلام وقت بخیر
عمق منفی مکش در پمپ های دیافراگمی متناسب با سایز و برند پمپ متفاوت است. بطور مثال پمپ های دیافراگمی Fluimac سایز 1/4 قادر به مکش از عمق 3 متر و در سایز های بزرگتر قادر به مکش از عمق 5 متر بدون نیاز به هواگیری هستند. درصورتیکه این عدد با در نظر گرفتن هواگیری پمپ به 9,8 متر برای تمامی سایز ها می رسد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، می توانید با واحد فروش تماس بگیرید. موفق باشید.