پمپ شناور چیست ؟

پمپ شناور از خانواده پمپ های سانتریفیوژ چند پروانه می باشد که به منظور انتقال آب صاف از چاه ، استخر یا مخزن طراحی و ساخته شده است. این پمپ ها برای نصب مستغرق درون آب مناسب هستند و الکتروموتور آنها توسط آب خنک می شود. موتور در پمپ های شناور از نوع الکتریکی است و اتصال آن به قسمت پمپ توسط فلنج و پیچ و مهره می باشد. برق مصرفی این پمپ ها از نوع تکفاز یا سه فاز است و مدل های تک فاز تا توان 2.2 کیلووات ساخته می شوند. در خروجی پمپ های شناور Submersible pumps به منظور جلوگیری از برگشت آب درون لوله و آسیب به موتور از شیر یکطرفه استفاده شده است. با توجه به استفاده از این پمپ ها برای چاه های دهانه باریک (مته ای) ، بدنه آنها دارای قطر کمی می باشد و به همین دلیل به آنها پمپ های تنه باریک یا میله ای نیز گفته می شود. پمپ های شناور عمدتا در سیستم های آتشنشانی ، آبرسانی ساختمان های مسکونی ، صنایع و سیستم های آبیاری در کشاورزی و باغبانی مورد استفاده قرار می گیرند.

پمپ شناور
محصولات

نحوه اتصال پمپ و موتور شناور

نحوه اتصال پمپ و موتور در شناور ها بصورت فلنجی می باشد. سایز فلنج این پمپ ها در اکثر برند ها مطابق با استاندارد NEMA است. پمپ و موتور در شناور هایی که مطابق با این استاندارد ساخته شده اند ، قابلیت جایگزین شدن با یکدیگر را دارند. شفت الکتروموتور های شناور در توان های پایین بصورت هزار خار و در توان های بالا بصورت تک خار طراحی می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر توصیه می شود به کاتالوگ و دفترچه نصب و بهره برداری پمپ های شناور که توسط شرکت سازنده ارائه می شود مراجعه کنید.

پمپ شناور

نحوه عملکرد پمپ های شناور

پمپ های شناور آب را از قسمت میانی مکش می کنند. این پمپ ها با توجه به نوع کاربری می توانند از دو تا بیست پروانه داشته باشند. جهت گردش پروانه ها بصورت پاد ساعتگرد می باشد. در پمپ های شناور پروانه ها به یک شفت متصل بوده و توسط الکتروموتور به گردش در می آیند. آب بواسطه گردش پروانه ها وارد پمپ شده و سپس به علت وجود نیروی گریز از مرکز ، به سمت پروانه بعدی منتقل می شود. این روند تا آخرین پروانه و رسیدن به دهانه خروجی پمپ ادامه دارد و فشار مایع در هر مرحله افزایش می یابد. به همین دلیل پمپ های شناور هد زیادی تولید می کنند. در مسیر خروجی از شیر یکطرفه جهت جلوگیری از برگشت آب به درون پمپ و در نتیجه آسیب رسیدن به آن استفاده می شود.

خصوصیات کلی الکتروپمپ های شناور

  • الکتروپمپ های شناور معمولا دارای 1.5 متر کابل انعطاف پذیر با مقاومت بالا در برابر رطوبت می باشند.
  • سایز خروجی این پمپ ها حداقل 1.1/4 اینچ و حداکثر 12 اینچ می باشد.
  • روانکاری در پمپ های شناور توسط روغن های خوراکی یا محلول آب و گلیکول انجام می شود.
  • الکتروپمپ های شناور توانایی انتقال آب تا ارتفاع 800 متر را دارند.
  • جنس بدنه این پمپ ها غالبا از استنلس استیل یا چدن می باشد.
  • پروانه شناور ها از جنس استیل ، نوریل ( پلاستیک مهندسی ) ، برنز یا چدن ساخته می شود. از پمپ های شناور با پروانه برنزی در مواردی که مایع دارای خورندگی زیاد باشد ( مانند آب های شور ) استفاده می شود.
  • خنک کاری موتور های شناور توسط آب صورت می گیرد و توصیه می شود حتما بصورت کامل مستغرق باشند.

کاربرد پمپ های شناور

بیشترین و اصلی ترین کاربرد پمپ شناور مکش آب از چاه ­های کم عمق ، نیمه عمیق و عمیق است ، اما در موارد زیر نیز می توان از این پمپ ها استفاده کرد:

  • سیستم های آبیاری در کشاورزی و باغبانی
  • استفاده در صنایع مختلف
  • سیستم های آتشنشانی
  • سیستم های آبنما و فواره
  • سولار ( سیستم های خورشیدی )
پمپ شناور

نکات مهم قبل از خرید پمپ شناور

قطر خروجی پمپ : سایز خروجی در پمپ های شناور بر حسب میلی متر یا اینچ می باشد. در این پمپ ها برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دینام ، لوله خروجی هم اندازه یا بزرگتر از خروجی پمپ مورد استفاده قرار می گیرد.

هد ( ارتفاع آب رسانی ) : هد به معنای بالا بردن مایع تا ارتفاع مشخص در شرایط استاندارد می باشد که بر حسب متر اندازه گیری می شود. در انتخاب پمپ شناور باید به مواردی مانند اختلاف سطح ، تلفات مسیر ( شیر آلات ، نازل ها ، اتصالات و لوازم جانبی مانند صافی و فیلتر ) توجه نمود.

دبی : دبی به حجم خروجی آب در واحد زمان گفته می شود که بر حسب متر مکعب در ساعت یا لیتر در دقیقه می باشد. دبی با توان موتور رابطه مستقیمی دارد ، به عبارتی هر چه دبی بیشتری نیاز داشته باشیم توان موتوری که انتخاب می کنیم باید بالاتر باشد.

طبقات شناورها : پمپ های شناور دارای چندین طبقه می باشند و هر طبقه از یک پروانه و یک دیفیوزر تشکیل شده است که وظیفه افزایش فشار آب را دارند. این تقسیم بندی و تعداد طبقات باعث می شوند که با کمترین توان موتور بتوان بیشترین بازدهی را دریافت کرد.

الکتروموتور : یکی از موارد مهم در انتخاب شناور ها نوع موتور آن ها می باشد. این موتور ها معمولا تا توان 2.2 کیلووات با برق مصرفی تکفاز یا سه فاز و در توان های بالاتر تنها در مدل های سه فاز عرضه می شوند.

قطر دهانه چاه : یکی از فاکتور­های مهم در خرید پمپ های شناور توجه به قطر دهانه چاه می باشد. قطر خارجی بدنه پمپ باید به گونه ای انتخاب شود که نسبت به قطر دهانه چاه کوچکتر باشد.

پمپ شناور چاهی

مزایای پمپ های شناور

  • از مهم ترین مزیت پمپ های شناور می توان به قابلیت جدا شدن الکتروموتور و پمپ اشاره کرد. در شناور ها موتور و پمپ توسط پیچ و مهره به یکدیگر کوپل شده اند. در صورت بروز مشکل در هر قسمت بدون نیاز به باز کردن کامل پمپ می توان به راحتی بخش آسیب دیده را تعمیر یا تعویض کرد. در صورت نیاز ، انجام این کار به راحتی توسط کاربر نیز امکان پذیر می باشد.
  • طراحی بدنه با قطر کم ( مناسب جهت نصب در چاه های جداره باریک )
  • نصب به صورت افقی ( با ژاکت ) و عمودی
  • استفاده از متریال چدن ، استیل یا پلیمر مهندسی ( پروانه ) با مقاومت بالا در مقابل خوردگی
  • راندمان بالا ( مصرف انرژی بهینه متناسب با توان خروجی )

مزایای مستغرق بودن پمپ های شناور

  • همیشه در ورودی پمپ فشار آب وجود دارد و برای مکش آب هیچگونه انرژی صرف نمی شود، در نتیجه راندمان بالاتری دارند.
  • بر خلاف پمپ های سانتریفیوژ نیازی به هواگیری ندارند.
  • صدای ناشی از کارکرد موتور به حداقل می رسد.
  • معمولا دارای شیر یکطرفه بوده و احتیاجی به تأمین شیر یکطرفه توسط کاربر نیست.
  • با توجه به اینکه منبع تامین آب پمپ های شناور غالبا چاه ها و آب های زیرزمینی می باشد ، بر خلاف شبکه آب شهری ، شاهد افت فشار آب نمی باشیم و کاربر می تواند در زمان دلخواه به اندازه نیاز خود از آب استفاده کند.

مراحل نصب پمپ های شناور

  1. محفظه موتور با توجه به نوع آن با روغن گیاهی یا آب مخلوط با ضد یخ پر شود.
  2. اطمینان از تمیز بودن شفت هزار خار موتور و کوپلینگ پمپ شناور
  3. نصب پمپ و سوار کردن آن روی دینام شناور و بستن کامل پیچ ها
  4. کنترل لقی شفت پمپ از دینام شناور که باید حداقل 1 و حداکثر 3 میلیمتر باشد.
  5. تست دینام شناور و کنترل صحیح بودن دور آن و نحوه چرخش پمپ در مدت زمان حداکثر 10 ثانیه
  6. بستن لوله به پمپ شناور
  7. جوشکاری محافظ پمپ
  8. نصب بست لاستیکی به منظور نگه داشتن کابل
  9. انتقال پمپ به همراه لوله به داخل پمپ
  10. اضافه کردن لوله بعدی در صورت نیاز
  11. جوشکاری تسمه به منظور ایمنی بالاتر
  12. انتقال لوله پمپ به داخل چاه
  13. نصب بوشن انتهایی برای جلوگیری از فشار وزن پمپ به روزنه انتهایی
  14. نصب کرپی نگهدارنده پمپ
  15. عملیات پایانی

آموزش نصب و راه اندازی پمپ شناور

جهت جلوگیری از صدمات حاصل از ضربه قوچ به کل دینام پمپ و شناور مستغرق شده در چاه آب توصیه می شود که سنگینی دینام های شناور از روی پیچ های نگهدارنده دینام و پمپ به لوله های اصلی و یا سیم بکسل نگهدارنده پمپ شناور در چاه منتقل شود، برای این منظور می توان غلافی ساده با تسمه های فولادی بسته به نوع دینام و سنگینی آن به روش ذیل تهیه و ساخته شود.

بهتر است پمپ شناور را حداقل نیم متر بالاتر از کف چاه ، نصب نمایید تا به مرور زمان در گل و لای غرق نشود.

لوله خروجی آب حتما از بالا با کرپی ( پیچ و مهره u شکل ) مناسب با سایز لوله ، به صورت محکم بسته شود. همچنین دستک های کرپی باید روی حلقه محکم چاه به شکل مناسب قرار بگیرد. پس از انجام این مراحل سیم بکسل بسته شده را به صورت آزاد تر روی کرپی محکم ببندید.

هدف از بستن سیم بکسل حفاظت بیشتر از پمپ و چاه می باشد. به طوری که اگر به مرور زمان بر اثر پوسیدگی و یا اشکال در رزوه لوله های انتقال ، جداسازی به وجود آمد از غرق شدن پمپ در انتهای چاه جلوگیری شود و با سیم بکسل بتوان پمپ را به بیرون از چاه منتقل کرد و از بلا استفاده بودن آن ها جلوگیری کرد.

برای جلوگیری از انسداد مجاری مکش ، توصیه می شود که به طور دوره ای درب مخزن را بررسی کنید.

حداقل عمق غوطه وری پمپ شناور در آب 12 سانتی متر می باشد.

پمپ شناور چاهی

اجزای پمپ شناور

پمپ شناور
ردیف
نام قطعه
ردیف
نام قطعه
1
محل نصب سیم بکسل
9
شفت استیل
2
شیر یکطرفه
10
بوش های میانی
3
بوش راهنمای شفت
11
بوش های میانی
4
مهره قفل کننده پروانه ها
12
پوشش محافظ کابل
5
تکیه گاه
13
محفظه دیفیوزر
6
رینگ های ضد سایش
14
پروانه
7
بدنه پمپ
15
دیفیوزر
8
رینگ های ضد سایش
16
جدا کننده
برندهای سازنده

4 دیدگاه

    • با سلام، جلوگیری از خالی شدن لوله و در نتیجه ضربه ناشی از استارت پمپ به سیستم لوله کشی و همچنین چلوگیری از آسیب به موتور در پمپ های سه فاز به دلیل چرخش پروانه در جهت عکس

    • با سلام، لطفا منظورتون از زیر فشار بودن رو دقیق تر بیان کنید. در صورتیکه منظورتون فشار در ورودی پمپ باشد باید عرض شود خدمتتون که به منحنی NPSH پمپ های شناور مراجعه کنید. جهت جلوگیری از تشکیل حباب و آسیب رسیدن به پروانه های پمپ فشار ورودی بایستی مثبت باشد. موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر