پمپ چیست؟

پمپ یک وسیله مکانیکی است که برای انتقال مایعات از نقطه ای به نقطه دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. از پمپ ها بصورت گسترده در سیستم های آبرسانی شهری و ساختمانی ، تصفیه  آب و فاضلاب ، صنایع ، کشاورزی و … استفاده می شود. سیستم انتقال مایع در پمپ ها عمدتا از نوع دوار یا رفت و برگشتی است. نیروی محرک پمپ ها غالبا توسط یک موتور الکتریکی ، هیدرولیکی ، بنزینی ، دیزلی یا توربین تامین می شود. توان مورد نیاز برای پمپاژ مایع متناسب با فشار و دبی مورد نیاز و غلظت و وزن مخصوص مایع تعیین می شود. ارتباط بین موتور و پمپ می تواند بصورت کوپل مستقیم یا غیر مستقیم باشد.

آشنایی با انواع پمپ

مشخصات پمپ ها همیشه اطلاعات مربوط به نوع پمپ را ارائه نمی دهند. معیار های گوناگونی در انتخاب نوع پمپ تاثیر گذار می باشند که در ادامه به آن ها می پردازیم.

معیار های دسته بندی پمپ ها

  • نحوه کارکرد یا عملکرد پمپ
  • مشخصات طراحی ( نوع و تعداد پروانه ها ، نوع بدنه ، نحوه نصب پمپ و … )
  • نوع کاربری ( شرایط کاری ، سیستم پمپاژ ، نوع مایع و … )
  • نوع محرک ( نوع موتور )
  • جنس پمپ

1- نحوه کارکرد یا عملکرد پمپ ها

1-1- پمپ های سانتریفیوژ : این ماشین های هیدرولیکی با انتقال انرژی و انحراف مایع توسط تیغه ها یا پره های پروانه پمپ مشخص می شوند، در حالیکه پمپ های جابجایی مثبت توسط انتقال حجم مشخصی از مایع مشخص می شوند.

نکته: ارتفاع آبرسانی ( هد ) در پمپ های سانتریفیوژ متناسب با سرعت دورانی موتور متغیر است.

2-1- پمپ های جابجایی مثبت : اصول کارکرد پمپ های جابجایی مثبت همانطور که از نام آن ها مشخص است توسط تغییر دوره ای حجم می باشد.

نکته: از منبسط شدن گاز یا بخار می توان به عنوان محرک در پمپ های جابجایی مثبت استفاده کرد ( همانند پمپ های Humphrey ).

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر