پمپ اسلاری چیست؟

پمپ اسلاری Slurry pump از خانواده پمپ های سانتریفیوژ می باشد که بصورت تخصصی برای انتقال مایعات حاوی مواد جامد طراحی شده است. با توجه به مقاومت کم و خرابی زیاد در پمپ های سانتریفیوژ در انتقال مایعات ساینده ، پمپ های اسلاری ساخته شدند. این پمپ ها دارای یک لایه لاستیکی بصورت روکش در قسمت های هیدرولیکی شامل پروانه و هوزینگ پمپ می باشند. اسلاری پمپ ها بیشترین مقاومت را در مقابل مایعات ساینده و خورنده دارند. به منظور جلوگیری از انسداد، پروانه این پمپ ها بصورت نیمه باز طراحی و ساخته شده است. از پمپ های اسلاری عمدتا برای انتقال دوغاب در معادن ، واحدهای فرآیندی ، کارخانجات سیمان ، شیشه ، کارتن و کاغذ سازی و کاشی و سرامیک استفاده می شود. این پمپ ها توسط کوپلینگ به موتور متصل می شوند و قابلیت کوپل شدن با الکتروموتور با سرعت های 1000 تا 3000 دور را دارند. پمپ های اسلاری (دوغاب) به گونه ای طراحی شده اند که می توانند فشار را افزایش دهند تا ماده درفواصل زیاد یا شیب ­های عمودی جابجا شود. متداول ترین آلیاژ فلزی که برای ساخت اسلاری پمپ ها استفاده می شود کروم پلاس می باشد. این ماده آهن سفید است که 25 درصد کروم به آن اضافه شده است تا میزان شکنندگی آن کاهش یابد. روکش های لاستیکی نیز برای کاربردهای خاصی که ذرات جامد کوچک هستند استفاده می شود.

پمپ اسلاری

مواد اسلاری یا دوغاب

اسلاری (دوغاب) مخلوطی از جامدات و مایعات هستند که مایع به عنوان بستر انتقال برای جابجایی جامد عمل می کند. اندازه ذرات (یا جامدات) در ماده­ اسلاری از قطر یک میکرون تا قطر صدها میلی متر متغیر است.

ویژگی های خاص مواد اسلاری

  • حاوی مقادیر زیادی از مواد جامد هستند
  • ساینده تر و غلیظ تر از مایعات خالص می باشند
  • ذرات جامد معمولا هنگامی که در حرکت نیستند (بسته به اندازه ذرات) نسبتا سریع ته نشین می شوند.
  • مواد اسلاری (دوغاب) نسبت به مایعات خالص به انرژی بیشتری برای حرکت نیاز دارند.

اجزای تشکیل دهنده اسلاری پمپ

اجزای اسلاری پمپ

بدنه پمپ: بدنه پمپ از محفظه دو لایه (ساختار فلزی دولایه در داخل و خارج) ساخته می شود. ساختار محفظه پمپ دولایه از نوع تقسیم عمودی است و خروجی آب را می توان در 8 موقعیت مختلف با فاصله 45 درجه نصب و استفاده کرد.

براکت: ساختاربراکتی اسلاری پمپ به دو مدل افقی و بشکه ای تقسیم می شود. انتخاب صحیح فرم یاتاقان، مدل، حالت خنک کننده، روانکاری و… به طوری که نیروی شعاعی و نیروی محوری به طور معقولی برای افزایش طول عمر بلبرینگ توزیع شود.

مکانیسم آب بندی شفت: با این کار بین بدنه و شفت پمپ یک آب بندی ایجاد می شود که می تواند از ورود هوا به پمپ و نشت مقدار زیادی آب جلوگیری کند.این مکانیسم به دو بصورت مکانیکی یا هیدرولیکی انجام می شود که برای حرکت انعطاف ‌پذیر با جریان مواد پمپ‌ شده طراحی شده‌اند تا از آسیب و سایش در سیل جلوگیری شود.

پروانه: پروانه یک جزء چرخان است که مایع را به جلو و خارج از پیچک هل می دهد. این قطعه را می ­توان از مواد مقاوم در برابر سایش مانند فولاد آلیاژی کروم یا مواد نرم تر مانند لاستیک انعطاف پذیر برای کمک به کاهش سایش و پارگی سایر قطعات پمپ ساخت.

شفت: شفت یک میله فلزی است که پروانه را به موتور یا رتورمتصل می کند. این قسمت معمولا از مواد با استحکام بالا مانند فولاد ضد زنگ ساخته می شود تا در برابر تنش ها و گشتاور زیاد تولید شده  توسط پمپ، مقاومت کند.

موتور: موتور بسته به نیاز کاری ، می تواند یک موتور الکتریکی سنتی یا یک موتور احتراق داخلی باشد.

مونتاژ بلبرینگ: مجموعه یاتاقان اسلاری پمپ دارای ساختار سیلندری می باشند که  امکان تنظیم فاصله بین پروانه و صفحه محافظ جلو  را فراهم می کند. بلبرینگ با گریس روغن کاری می شود.

حلزونی پمپ: حلزونی یک قیف منحنی است که جریان مواد پمپ شده را جمع آوری و هدایت می کند. این قسمت معمولا از مواد مقاوم در برابر سایش مانند فولاد آلیاژی کروم ساخته می شود تا در برابر فشارهای بالای سیال و ماهیت سایندگی آن، مقاومت کند.

پولی: پولی روی یک محور یا شفت است که برای پشتیبانی از حرکت و تغییر جهت یک کابل یا تسمه یا انتقال قدرت بین شفت و کابل طراحی شده است. نوعی پولی دیگر نیز وجود دارد که توسط یک قاب یا پوسته محافظت می شود. این پولی توان را به شفت منتقل نمی کند، اما برای هدایت کابل یا اعمال نیرو استفاده می شود، پوسته نگهدارنده را بلوک و پولی را گاهی شیو می نامند.

نکات مهم در انتخاب اسلاری پمپ ها

اندازه و ماهیت مواد جامد در مایع: اندازه و ماهیت مواد جامد بر میزان سایش فیزیکی پمپ و اجزای آن تاثیر می گذارد، همچنین باید بدانیم که این مواد بدون آسیب از پمپ عبور می کنند یا خیر؟ بطورمثال: در پمپ های سانتریفیوژ سرعت و برش داخل پمپ ممکن است به سیال یا مواد جامد آسیب برسانند.

خورندگی مخلوط مایع یا سیال: سیال ‌های خورنده‌ می ­توانند اجزای پمپ را سریع تر تخریب ‌کنند، بنابراین باید به مواد به کار رفته در ساخت پمپ دقت کرد.

انواع پمپ اسلاری (دوغاب)

اسلاری پمپ افقی: اگر موقعیت شفت پمپ موازی با صفحه افقی باشد به آن اسلاری پمپ افقی می گویند. پمپ های دوغاب افقی یک پمپ سانتریفیوژ افقی، مکش محوری تک مرحله ای با مواد محکم و مقاوم در برابر سایش هستند. این پمپ ها برای انتقال سیالات ساینده با غلظت بالا و مواد با ذرات ریز یا درشت مناسب می­ باشند و به طور گسترده در متالورژی، معدن، برق، معدن زغال سنگ و سایر صنایع استفاده می شوند.

اسلاری پمپ افقی

اسلاری پمپ عمودی: هنگامی که موقعیت شفت پمپ بر صفحه افقی، عمود باشد به آن اسلاری پمپ عمودی می گویند. به طور کلی از این پمپ ها در استخر سیال برای پمپاژ سیال استفاده می شود. چون سر پمپ درهنگام استفاده باید زیر سطح مایع قرار گیرد، به آن اسلاری پمپ غوطه ور نیز می گویند.این پمپ ها عمدتا برای انتقال ذرات خورنده، درشت و  سیال با غلظت بالا مناسب می باشند.

پمپ اسلاری عمودی

اسلاری پمپ غوطه ور: اسلاری پمپ غوطه ور یک پمپ سانتریفیوژ عمودی تک مرحله ای یا تک مکش است که دارای یک پروانه نیمه باز و یک تیغه اختلاط در امتداد لبه مکش پروانه می باشد.

ویژگی اصلی این پمپ عبارتنداز:

  • طول محور پمپ در قسمت مستغرق بین 800 تا 2000 میلی متر است.
  • بین پروانه و پوسته پمپ، یاتاقان وجود ندارد.
  • موتور در این پمپ ها از نوع عمود نصب و فلنج دار است که بر روی صفحه واسطه نصب و توسط کوپلینگ به پمپ متصل می شود.

این پمپ عمدتا در مهندسی شهری، کارخانه های کاغذ، سیمان، چاپ و رنگرزی و همچنین در سایر صنایع برای پمپاژ سیال، شن روان، لجن و سایر سیالات استفاده می شود.

اسلاری پمپ غوطه ور

اسلاری پمپ شناور: اسلاری پمپ غوطه ور ادغام  هم محور شدن پمپ و موتوراست. در این مدل پمپ، موتور در سیال غوطه ور می شود. موتور این نوع پمپ ها دارای آب بندی  مکانیکی  می باشد این کار باعث می شود تا از ورود آب با فشار بالا و ناخالصی ها به داخل بدنه موتور به طور موثری جلوگیری شود. همچنین پروانه همزن مستقیما در سطح رسوبات قرار دارد و غلظت سیال توسط عمق شناوری پمپ کنترل می شود. این پمپ برای انتقال سیالات حاوی ذرات ساینده مانند ماسه، خاکستر و غیره مناسب است که عمدتا در متالورژی، برق، لایروبی رودخانه، استخراج شن و ماسه، فرآیند گل و لای شهری و سایر صنایع استفاده می شود.

اسلاری پمپ شناور

مزایای استفاده از پمپ های دوغاب

  • راندمان بالا و قابلیت اطمینان در پمپاژ مایعات غلیظ
  • کاهش زمان خرابی به دلیل گرفتگی کمتر
  • هزینه ی نگهداری کمتر به دلیل قطعات کمتری که نیاز به تعویض یا تعمیر دارند.
  • کنترل بیشتر بر سرعت جریان مایع پمپاژ شده
  • ایمنی بالا (طراحی شده با محافظ های داخلی در برابر بار و فشار اضافه)
  • مقاومت سایشی بالا و عمر کاری طولانی
  • مصرف انرژی پایین
  • وزن نسبتا سبک و قابلیت حمل

اسلاری پمپ ها در چه زمینه هایی کاربرد دارند؟

  • سنگ شکن های مرطوب
  • تخلیه آسیاب ­SAG
  • تخلیه آسیاب گلوله ای و میله ای
  • سیال اسید نیکل
  • کنسانتره مواد معدنی
  • لایروبی
  • ماسه های نفتی و معدنی
  • اسید فسفریک
  • زغال سنگ
  • چغندر قند
  • فرآیند شیمیایی
  • خمیر و کاغذ
  • فاضلاب
  • شن ماسه
برندهای سازنده
سوالات متداول

پمپ های اسلاری در چه مواردی استفاده می شوند؟

پمپ های دوغاب (اسلاری) به طور گسترده برای انتقال جامدات ساینده در صنایعی مانند معدن، لایروبی و فولاد استفاده می شود.

تفاوت اسلاری پمپ با پمپ های آب چیست؟

اسلاری پمپ ها برای انتقال مواد ساینده ساخته شده اند و دارای قطعات مقاوم و قابل تعویض هستند. درصورتیکه پمپ های آب می توانند فشار و دماهای بالا را تحمل کنند، اما ظرفیت هیدرولیکی برای پمپاژ موثر ذرات جامد یا دوغاب را ندارند.

پمپ دوغاب چگونه کار می کند؟

پمپ دوغاب نوعی پمپ سانتریفیوژ است که از انرژی جنبشی پروانه چرخان برای افزایش فشار و سرعت جریان سیال استفاده می کند. مایع وارد ورودی پروانه می شود و سپس با عبور از هر مرحله شتاب می گیرد.

رایج ترین اسلاری پمپ ها کدامند؟

رایج ترین پمپ های اسلاری از نوع سانتریفیوژ هستند. این پمپ ها از یک پروانه دوار برای حرکت دوغاب (مشابه نحوه حرکت آب در یک پمپ سانتریفیوژ استاندارد) استفاده می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر