تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی
اگرچه از موتور برق های دیزلی و بنزینی برای تولید برق اضطراری استفاده می شود ، اما می توان گفت که هر کدام با توجه به نوع سوخت شان متفاوت عمل می کنند. موتور برق دیزلی با استفاده از سوخت گازوئیل روشن می شود. در این موتور برق ها با ورود هوا و سوخت به سیلندر ، دمای آن پس از فشرده سازی بالا رفته و انفجار صورت می گیرد که باعث تولید انرژی مکانیکی می شود. مدل های دیزلی عمدتا در واحد های صنعتی ، کارگاه ها ، کارخانه ها ، شرکت ها و کاربری های سنگین مورد استفاده قرار می گیرند. در موتور برق های بنزینی مخلوط سوخت و هوا به صورت همزمان قبل از فشرده سازی در سیلندر توسط شمع مشتعل شده و انرژی مکانیکی ایجاد می شود. معمولا این موتور برق ها برای کمپ ها ، قایق ها و مصارف خانگی مناسب هستند. در ادامه تفاوت های بین موتور برق بنزینی و دیزلی را بطور کامل شرح می دهیم.
7 مورد از تفاوت های موتور برق بنزینی و دیزلی کدامند؟
1- مصرف سوخت
شاید بارزترین تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی در مصرف سوخت باشد. مصرف سوخت موتور برق های دیزلی نسبت به موتور برق های بنزینی کمتر است و این باعث می شود که ژنراتور های دیزلی بسیار مقرون به صرفه و کارآمد باشند. در عین حال بنزین قابل اشتعال تر است و ماندگاری بسیار کمتری نسبت به سوخت دیزل دارد. به عبارتی دیگر موتور های دیزلی سوخت و هوا را قبل از فشرده سازی در یک کاربراتور با هم مخلوط کرده که این باعث کاهش بازده مصرف سوخت نیز می شوند.
2- نحوه احتراق
تفاوت دیگر بین موتور برق بنزینی و دیزلی در نحوه احتراق هر کدام برای ایجاد قدرت است. موتور برق های دیزلی برای افزایش دمای سوخت از فشرده سازی مخلوط سوخت و هوا استفاده می کنند تا منجر به انفجار در سیلندر و روشن شدن موتور برق شود، در حالیکه در مدل بنزینی این احتراق با استفاده از شمع انجام می شود. در واقع می توان گفت که روش فشرده سازی ایمن تر از روش جرقه زنی است.
3- سر و صدا
موتور برق های دیزلی به دلیل احتراقی که دارند صدای زیادی از خود تولید می کنند و در مقایسه با موتور برق های بنزینی آلودگی صوتی بیشتری دارند. استفاده از این موتور برق ها در مکان هایی همچون کمپینگ ، بیمارستان ها و … که به صدا حساس هستند توصیه نمی شود. موتور برق هایی که سطح صدای پایینی دارند اصطلاحا موتور برق اینورتر نیز نامیده می شوند.
4- طول عمر
در موتور برق های بنزینی به دلیل حرارت بالایی که در حین کار از خود تولید می کنند ، منجر به کاهش عمر قطعات می شوند. در حالیکه موتور برق های دیزلی در حین کار بخاطر نوع آلیاژ شان تحت فشار بار زیاد قرار نمی گیرند و قطعات آن ها به مرور زمان کمتر دچار فرسودگی می شود. به عبارتی دیگر می توان گفت که طول عمر موتور برق دیزلی تا 3 برابر بیشتر از مدل بنزینی است. در ضمن موتور های دیزلی همانطوریکه احتمال خرابی آنها کمتر است ، اما امکان دارد تعمیر آنها گرانتر باشد.
5- توان خروجی
حداکثر توان خروجی یک موتور برق بنزینی فقط تا 10 کیلو وات است ، در حالی که در موتور برق های دیزلی تا 50 کیلو وات هم می رسد. پس می توان گفت که موتور های دیزلی برای تحمل بارهای سنگین انتخاب مناسبی هستند. همچنین هر چقدر توان یک موتور برق بیشتر باشد ، وزن آن سنگین تر و حجیم تر خواهد بود که نمی توان آن را به راحتی جابجا کرد.
6- استارت خوردن در هوای سرد
موتور برق های بنزینی در دما های پایین ، نسبت به نوع دیزلی بهتر عمل می کنند. از انجاییکه در شرایط آب و هوایی سرد موتور برق دیزلی با استفاده از فشرده سازی مخلوط سوخت و هوا دیرتر و سخت تر روشن می شود می توان گفت که موتور برق های بنزینی در هوای سرد کارآمد تر می باشند.
7- تعمیر و نگهداری
نوع احتراق و گرمای زیاد عملکرد موتور برق های بنزینی در کاهش طول عمر قطعات آن تاثیر بسزایی دارد . این امر باعث شده که موتور برق های دیزلی نسبت به بنزینی نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری داشته باشند.
مزایای موتور برق دیزلی
- کارکرد مناسب در دماهای بالا
- مصرف سوخت کمتر نسبت به بنزینی
- گزینه مناسب جهت استفاده در مناطق گرم
- دارای قطعات با دوام و طول عمر بالا
- طراحی موتور با توان های بالا
مزایای موتور برق بنزینی
- سهولت در تهیه سوخت
- روشن شدن راحت تر در هوای سرد
- هزینه تعمیرات و نگهداری مقرون به صرفه
- حجم و وزن مناسب
- سر و صدای کم