پمپ سیرکولاتور چیست؟

پمپ سیرکولاتور (Circulator Pump) برای گردش و انتقال آب گرم یا سرد در سیستم های گرمایشی، تهویه مطبوع (فن کویل و چیلر)، موتورخانه، استخر، جکوزی، پکیج های گرمایشی و مصارف خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از تفاوت های عمده این پمپ ها با پمپ های دیگر قابلیت حرارتی بالا می باشد. این پمپ ها قادر به انتقال آب با دمای -20 تا +140 سانتی گراد می باشند. پمپ های سیرکولاتور می توانند از نوع خطی یا زمینی باشند. این پمپ ها دارای سطح صدا و لرزش بسیار کمی هستند و برای کارهای دائم طراحی و ساخته شده اند. سرعت الکتروموتور در پمپ های سیرکولاتور 1450 یا 2900 دور در ساعت می باشد. پمپ های خطی 1450 دور نسبت به پمپ های 2900 دور استهلاک و صدای کمتری دارند، اما فشار و دبی مورد نیاز و همچنین سایز لوله کشی اصلی ترین عامل در انتخاب این پمپ ها است. موتور در پمپ های سیرکولاتور می تواند از نوع هوا خنک یا آب خنک (سه دور) باشد. پمپ های آب خنک ابعاد کوچکتری نسبت به پمپ های هواخنک دارند و معمولا در پکیج های گرمایشی خانگی، آبگرم کن های خورشیدی و منابع کویلی و مبدل های حرارتی در موتور خانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.

پمپ خطی موتورخانه
برندهای سازنده

انواع پمپ های سیرکولاتور

پمپ سیرکولاتور خطی: ورودی و خروجی این پمپ ها در یک راستا می باشد، به همین دلیل به آنها پمپ های سیرکولاتور خطی گفته می شود. این پمپ ها در سایز های کوچک از نوع سه دور (سه سرعته) با موتور آب خنک و در سایز های بزرگ از نوع تک دور (تک سرعته) می باشند. پمپ های خطی قادر به نصب در مسیر لوله کشی می باشند و نیازی به تغییر مسیر در خطوط لوله کشی نیست. اتصالات این پمپ ها در سایز های کوچک تا 2 اینچ از نوع رزوه ای یا کوپلینگی و در سایز های بزرگتر از 1,1/4 اینچ از نوع فلنجی می باشد. برق مصرفی در پمپ های خطی سایز کوچک از نوع تک فاز و در سایز های بزرگ از نوع سه فاز است. از مزایای این پمپ ها می توان به قابلیت عملکرد کم صدا و دائم کار بودن اشاره کرد. با توجه به استفاده از پمپ های خطی جهت گردش آب در سیستم های گرمایشی یا سرمایشی، طراحی آنها به گونه ای است که قادر به جابجایی حجم زیاد آب باشند.

پمپ های سیرکولاتور خطی

پمپ های سیرکولاتور زمینی: این پمپ ها در واقع همان پمپ های سانتریفیوژ استاندارد می باشند که برای گردش آب در سیستم های گرمایشی یا سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. پمپ های سیرکولاتور زمینی قادر به ایجاد فشار های بالاتر نسبت به پمپ های سیرکولاتور خطی هستند. اتصالات ورودی و خروجی این پمپ ها معمولا از نوع فلنجی است. این پمپ ها می توانند از نوع کوپل مستقیم با همراه موتور یا بصورت غیر مستقیم از طریق کوپلینگ به موتور متصل شوند. موتور در این پمپ ها غالبا از نوع سه فاز با سرعت 1450 یا 2900 دور در دقیقه می باشد. با توجه به اینکه پمپ های سیرکولاتور معمولا بصورت مداوم در مدار هستند، توصیه می شود از موتور های دائم کار استفاده شود. در صورتیکه سیستم نیازمند دبی زیاد باشد، بهتر است از دو یا چند پمپ بصورت موازی استفاده شود تا در صورت خرابی هر یک از پمپ ها سیستم همچنان قابل استفاده باشد.

پمپ های سیرکولاتور زمینی

تفاوت پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی

  • با توجه به اینکه پمپ های خطی بصورت استاندارد برای سیستم های سرمایشی و گرمایشی طراحی شده اند، در مقایسه با پمپ های زمینی معمولا قابلیت حرارتی بالاتری دارند. این پمپ ها قادر به گردش آب با دمای -20 تا +140 سانتی گراد را دارند.
  • سطح صدا و لرزش در پمپ های خطی نسبت به پمپ های زمینی کمتر می باشد و به همین دلیل در ساختمان هایی که عایق بندی مناسبی ندارند یا واحد های مسکونی فاصله مناسبی با موتورخانه ندارند، استفاده از این پمپ ها توصیه می شود.
  • ورودی و خروجی پمپ های خطی در یک راستا می باشد و بدون نیاز به تغییر اساسی در مسیر لوله کشی، به راحتی بر روی پایپینگ نصب می شوند. اما ورودی و خروجی پمپ های زمینی عمود بر هم می باشد و جهت نصب، نیاز به شاسی اختصاصی دارند.
  • در مواردی که نیاز به ارتفاع های بالا می باشد استفاده از پمپ های سیرکولاتور زمینی توصیه می شود. اما برای مواردی که دبی زیاد با ارتفاع متوسط مورد نیاز است، پمپ های خطی گزینه مناسب تری می باشند.
  • با توجه به اینکه تشکیل رسوب در سیستم های گرمایشی امری اجتناب ناپذیر است، لذا در صورتیکه الکتروموتور پمپ های خطی آسیب ببیند، به راحتی بدون نیاز به باز کردن هوزینگ از روی خط لوله تنها با باز کردن الکتروموتور قابلیت تعمیر یا تعویض دارند.
  • در صورتیکه نیاز به هد بیشتری باشد، پمپ های خطی قابلیت نصب بصورت سری را ندارند و حتما باید بصورت موازی نصب شوند. اما این محدودیت در پمپ های زمینی وجود ندارد.

راهنمای نصب پمپ های سیرکولاتور

برای نصب پمپ های سیرکولاتور ابتدا باید به نوع کانکشن های ورودی و خروجی آنها دقت شود. این کانکشن ها می تواند از نوع رزوه ای، فلنجی و یا کوپلینگی باشد. بنابراین از اتصالات مناسب جهت نصب پمپ به خطوط لوله کشی استفاده کنید. دقت شود که در نصب پمپ های سیرکولاتور سه دور یا آب خنک، بایستی حتما شفت الکتروموتور، در راستای افق نصب شود. بعد از نصب پمپ سیستم لوله کشی باید به صورت کامل هواگیری شود. عملیات هواگیری در پمپ های سیرکولاتور معمولا از طریق بالاترین شیر در سیستم لوله کشی، که به شیر Vent نیز معروف است، انجام می شود. پمپ های سیرکولاتور تک فاز معمولا دارای محافظ حرارتی داخلی می باشند، اما در مدل های سه فاز جهت بهره برداری توصیه می شود حتما از تابلو برق مناسب استفاده شود. مسیر ورودی و خروجی آب در پمپ های سیرکولاتور توسط فلش بر روی بدنه آن مشخص شده است، بنابراین دقت کنید حتما پمپ در جهت صحیح نصب شود. پمپ های خطی قابلیت نصب بصورت سری را ندارند و در صورتیکه نیاز به بیش از یک پمپ در سیستم وجود دارد، باید بصورت موازی نصب شوند.

راهنمای نصب پمپ های سیرکولاتور

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر