در ساختمانهایی که با افت فشار آب مواجه هستند، ضرورت نصب پمپ آب احساس میشود. پمپ آب خانگی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که از مهمترین آنها میتوان به پروانه اشاره کرد. این قطعه در بخش داخلی پمپهای آبرسانی قرار میگیرد و جریان و فشار مایعات را با توجه به کاربری پمپ افزایش یا کاهش مییابد. اگر میخواهید بدانید پروانه پمپ آب چیست و چه انواعی دارد، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
پروانه پمپ آب چیست؟
پروانه پمپ آب به قطعهای از قطعات پمپ گفته میشود که در انواع مختلفی وجود دارد و دارای تیغههای مورب و شعاعی است. پروانه پمپ وظیفه انتقال انرژی را از موتور پمپ به سیال برعهده دارد و منجر به حرکت و انتقال آن میشود. همچنین این قطعه میتواند میزان فشار سیالات را در سیستم تعیین کند و با انتقال انرژی به سیال، منجر به افزایش سرعت سیال در قسمت تخلیه یا همان خروجی پمپ شود.
انواع پروانه پمپ آب
امروزه پمپها در انواع مختلفی تولید میشوند؛ به همین دلیل پروانهها نیز انواع متنوعی دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید : تفاوت پمپ دنده داخلی و دنده خارجی
پروانه پمپ بشقابی
پمپ آب بشقابی به عنوان یک سیستم مکانیکی برای انتقال سیالات مورد استفاده قرار میگیرد. به جریان درآوردن سیالات در این پمپ براساس انتقال انرژی چرخی از یک یا چند روتور پروانهها است. این پمپها که نوعی از پمپهای سانتریفیوژی محسوب میشوند؛ بعد از ورود به پروانه به سرعت در امتداد محور چرخانده خواهند شد. چرخش روتور نیز امکان افزایش سرعت و فشار مایع را فراهم کرده و آن را به سمت خروجی هدایت میکند. از سوی دیگر، پوشش این پمپ به صورتی طراحی شده است که مایع را به سرعت به پروانه وارد مینماید. پمپهای بشقابی برای فشار کم، پمپاژ مایعات با ویسکوزیته معین و ظرفیت بالا مناسب هستند.
پروانه پمپ جتی
پمپهای جتی اغلب با پروانههایی از جنس برنج ساخته میشوند. همچنین شرکتهای مختلف، با توجه به نیاز متقاضیان این پروانهها را با استفاده از نوردیل یا استیل ضد زنگ تولید و به بازار ارائه میدهند. درصورتیکه در مناطقی با آب شور زندگی میکنید، بهترین گزینه برای شما، پمپ آب جتی با پروانه استیل است.
این پمپها اغلب برای انتقال مایعات استفاده میشوند و امکان انتقال سوختهای سبک را نیز فراهم میکنند. از دیگر کاربردهای پمپ جتی میتوان به کاربرد در سیستمهای تهویه، احتراق، مصارف خانگی و صنعتی اشاره کرد. از سوی دیگر، وجود ویژگیهایی همانند جریان تخلیه کاملا یکنواخت و راندمان و کارایی مناسب منجر به افزایش موارد مصرف این دستگاه شده است.
درصورتیکه از پمپهای جتی استفاده میکنید، از بابت هزینهها خیالتان راحت باشد؛ چراکه هزینههای نصب و نگهداری از این پمپ بسیار پایین است. این پمپها به دلیل حجم کم خود، گزینه مناسبی برای استفاده در فضاهای کوچک به شمار میروند.
مقالات مرتبط :تفاوت پمپ پروانه پلاستیکی و پمپ پروانه برنجی
پروانه پمپ سانتریفیوژ
پمپ های سانتریفیوژ دارای پروانههایی هستند که با حرکت موتور به حرکت درمیآیند و منجر به افزایش سرعت جریان سیالات در مسیر خروجی میشوند. این پمپها نوعی ماشین هیدرولیکی به حساب میآیند که نیروی مکانیکی را به انرژی هیدرولیکی تبدیل میکنند.
اصلیترین قسمت این دستگاه، شفت آن است که وظیقه تامین نیرو را برای به حرکت درآوردن پروانهها برعهده دارد. همچنین بخش دیگر این دستگاه غلاف است که مانع از احاطه کردن ورود هوا به پروانه میشود. لازم به ذکر است که ساختار غلاف امکان تبدیل انرژی جنبشی را به انرژی فشار پیش از خروج آب به وجود میآورد.
پروانه پمپ دندهای
پمپ دندهای که از نوع جابهجایی مثبت است، با ثابت نگه داشتن حجم ثابتی از سیال، آن را توسط دندهها انتقال میدهد. این پمپها برای انتقال مایعات، از عمل چرخش دندهها استفاده میکنند. درواقع، طرز کار این پمپ به صورتی است که امکان استفاده از آن را برای کاربردهای صنعتی، نیمه صنعتی و غیرصنعتی فراهم میکند.
پمپ آب دندهای همانند سایر پمپها دارای اجزای مختلفی است که از مهمترین آنها میتوان به بدنه، پروانه، آببند مکانیکال سیال و غیره اشاره کرد. پروانه پمپ آب دندهای نیز انرژی را از موتور پمپ به سیال انتقال میدهد و در زمان چرخش، مایع مورد نظر را از محفظه به سمت محل تخلیه میکند.
پروانه پمپ عمودی
پمپ عمودی نوعی از پمپهای سانتریفیوژ است که برای افزایش فشار سیال مورد استفاده قرار میگیرد و دارای چندین پروانه است که به صورت سری روی یک محور نصب شدهاند. هر پروانه در این پمپ به افزایش فشار آب کمک کرده و در هر مرحله فشار سیال افزایش پیدا میکند؛ زیرا از یک پروانه به پروانه بعدی منتقل میشود.
وظیفه اصلی پمپ آب مذکور، افزایش فشار آب است؛ به همین دلیل میتواند نقش مهمی را در دستگاه تصفیه آب ایفا کند. این پمپها میتوانند به راحتی به دستگاههای تصفیه آب وصل شوند و در سیستمهای مختلف، فشار آب لازم را تامین کنند.
مقالات ما :تفاوت پمپ تک پروانه و دو پروانه
ویژگیها و مزایای هر نوع پروانه پمپ آب
پروانه پمپ آب یکی از قطعات چرخنده در انواع پمپها است که انرژی لازم را از موتور پمپ به سیال انتقال میدهد و با در اختیار داشتن پرههایی سیال را از محفظه به مکان تخلیه هدایت میکند. ویژگی پروانه پمپها با توجه به نوع آنها متفاوت است. از پرکاربردترین پروانه پمپ آب از نظر ساختمان مکانیکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پروانه پمپ باز: این پروانه دارای پرههایی بدون پوشش است؛ به همین دلیل در پمپهای کوچک و ارزان مورد استفاده قرار میگیرد.
- پروانه پمپ نیمه باز: این پروانهها دارای پوشش دیواره پشتی هستند که استحکام مکانیکی پرهها را افزایش میدهند. در این پروانهها که یک طرف آنها باز است، باید فاصله بین پرهها و محفظه پمپ کم باشد.
- پروانه پمپ بسته: این پروانه که در پشت و جلو محصور شده است، حداکثر استحکام را ارائه میدهد؛ به همین دلیل به عنوان محبوبترین پروانه برای پمپهای بزرگ شناخته میشود.
- پروانه پمپ گردابی: این پرونهها ظاهری شبیه به پروانه نیمه باز دارند؛ اما عملکرد متفاوتی را از خود نشان میدهند. طراحی پمپهای گردابی، آنها را به گزینه ایدهآلی برای استفاده از سیالات کثیف حاوی زباله تبدیل میکند.
نکات مهم در انتخاب پروانه مناسب برای پمپ آب
در زمان انتخاب پروانه مناسب، لازم است تا به نکات مهمی توجه کنید که عبارتند از:
- میزان دبی مورد نیاز: یکی از نکات قابلتوجه هنگام انتخاب پروانه مناسب برای پمپ آب، میزان دبی مورد نیاز است. دبی کم تا متوسط برای مصارف خانگی، و برای مصارف صنعتی و کشاورزی، دبی بالا مناسب است.
- فشار آب: برای انتقال آب به طبقات بالا نیاز به فشار آب بیشتری است.
- نوع سیال: یکی دیگر از نکات انتخاب پروانه پمپ آب، توجه به نوع سیال است؛ زیرا سیالات غلیظ به پروانهای با طراحی خاص نیاز دارند.
تاثیر پروانه پمپ بر عملکرد کلی سیستم
پروانه پمپ آب، یکی از اجزای اصلی این دستگاه محسوب میشود که قادر به تعیین میزان جریان و فشار سیالات است. این قطعه با انتقال انرژی به سیال، سرعت سیال در بخش خروجی پمپ را افزایش میدهد. در این مطلب شما را با کاربردهای پروانه پمپ و انواع آن آشنا کردیم، از اینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید، از شما سپاسگزاریم.