پمپهای آب به دلیل حل مشکل فشار آب، کاربرد مهمی در ساختمانها و آپارتمانها دارند. این دستگاهها میتوانند آب را از لولهها با فشار زیاد به سیستم لولهکشی ساختمان منتقل کنند. البته پمپها در طول مدتی که از آنها استفاده میکنید، دچار مشکلات مختلفی میشوند که یکی از رایجترین آنها هواگرفتن است. از آنجایی که هوای داخل پمپ امکان پمپاژ آب را نمیدهد؛ ازاینرو دستگاه از کار میافتد. خوشبختانه، نیازی به نگرانی برای بروز این مشکل نیست؛ چراکه با چند راهکار میتوانید پمپ آب را هواگیری کنید. با ما همراه باشید تا آموزش هواگیری پمپ آب را به شما ارائه دهیم.
هواگیری پمپ آب چیست و چرا اهمیت دارد؟
پمپهای آب به صورتی طراحی شدهاند که آب را پمپاژ میکنند؛ به همن دلیل کار کردن آنها بدون آب منجر به خرابی و سوختگی میشود. در این میان، ایجاد خلا توسط هوا منجر به اختلال در مراحل مکش آب میشود و در این صورت دستگاه از کار خواهد افتاد؛ بنابراین باید پمپ آب را هواگیری کرد. هواگیری این دستگاه، خلا یا هوا را از لوله میگیرد و آن را تخلیه میکند. این تکنیک، ضمن حذف هوای اضافی از داخل پمپ، منجر به طولانیتر شدن عمر مفید پمپ نیز میشود.
علل هوا گرفتن پمپ آب
پیش از آموزش هواگیری پمپ آب، لازم است تا با علل هوا گرفتن آن آشنا شویم که عبارتند از:
- نرسیدن آب کافی به پمپ
یکی از رایجترین دلایل هوا گرفتگی پمپ آب، نرسیدن آب کافی به مخزن است که به دلایل قطعی آب شهر و اختلال در فشار آب یا جرمگیری مجاری ورودی پمپ و کم شدن آب تانکر رخ میدهد. هنگامی که آب کافی به پمپ نرسد، دستگاه مجبور به جذب هوا میشود، درحالیکه نمیتواند آن را پمپاژ کند؛ درنتیجه هوای موجود در پمپ آب باقی میماند و منجر به بروز اختلال در عملکرد این دستگاه میشود
- پوسیدگی و پارگی واشر
مشکل در آببندی واشر یا اورینگ، یکی دیگر دلایل رایج هوا گرفتن پمپ آب است. عدم آببندی میتواند منجر به نشتی پمپ شود؛ زیرا آببندی موجود قادر به مقاومت در برابر قدرت مکندگی پمپ نخواهد بود. از سوی دیگر، سیستم مکنده هوای بیرون را جذب میکند.
مقالات فلوپارس : دلایل لرزش پمپ آب چیست
- شکستگی پوسته پمپ آب
هوا زمانی وارد دستگاه میشود که پوسته پمپ میشکند. این مشکل به راحتی توسط تعمیرکار شناسایی میشود. با این حال، در صورت مشاهده هرگونه خیسی بر بدنه پمپ، میتوانید مطمئن شوید که هوا گرفتن پمپ به علت شکستگی پوسته رخ داده است. البته پوسته پمپ آب میتواند به دلایل متعددی ترک بخورد که از متداولترین آنها میتوان به جنس پمپ آب، محیط نصب و سرمای شدید زمستان اشاره کرد.
- شکستن لولهکشی
پمپ آب قادر است که هر چیزی را مکش کند. از طرفی، اگر کوچکترین نشتی در لولهکشی، اتصالات و شیرآلات وجود داشته باشد، باید برای رفع آن اقدام کرد. در غیر این صورت، باید شاهد بروز مشکلات جدیتری باشید.
مراحل گام به گام هواگیری پمپ آب
آموزش هواگیری پمپ آب باید به دقت انجام شود؛ به همین دلیل مراحل گام به گام آن را در اختیارتان میگذاریم:
- فراهم کردن آب
برای هواگیری پمپ، به آب نیاز دارید که باید با توجه به فاصله پمپ آب خانگی از مخزن تهیه شود. به عبارت سادهتر، اگر فاصله مخزن از پمپ زیاد باشد، آب باید به اندازه کل لولهای تهیه شود که از مخزن تا پمپ کشیده میشود. همچنین، اگر فاصله مخزن از پمپ کم باشد؛ به مقدار آب کمتری نیاز خواهید داشت.
- کشیدن پمپ آب از برق
در مرحله دوم از آموزش هواگیری پمپ آب، بایستی اتصال پمپ با جریان برق را قطع کنید؛ چراکه امکان شیر آب به صورت اتوماتیک وجود دارد. در ادامه، شیر آب یکی از واحدهای ساختمان را باز کنید تا فشار آب درون لولهها کم شود. بدین ترتیب، با روشن کردن مجدد پمپ آب، احتمال وارد شدن آب به ورودی برق از بین میرود.
- ریختن آب داخل مخزن
برای هواگیری لازم است تا دریچه پمپ آب را با آچار فرانسه باز کنید. این دریچه در بالای اغلب پمپهای آب خانگی قرار دارد. پس از باز کردن دریچه، مقداری آب داخل آن بریزید. در این صورت، آب وارد پروانههای پمپ میشود و باید تا لبه دریچه بالا بیاید. با ریختن آب، هوای پمپ نیز خالی میشود. برای اطمینان از خروج کامل هوای داخل پمپ، دوباره داخل دریچه آب بریزید
مقالات ما : حل مشکل فشار آب در طبقات بالای آپارتمان
- اتصال به برق
در نهایت، با استفاده از آچار فرانسه، دریچه هواگیری را کاملا ببندید و پمپ را به برق متصل کنید تا موارد زیر صورت بگیرند:
- افزایش فشار پمپ
- کاهش صدای پمپ
- افزایش مکش پمپ
- خروج هوا برای چند ثانیه از شیر آب
نشانههای هوا گرفتن پمپ آب
یکی دیگر از مواردی که باید در بحث آموزش هواگیری پمپ آب مورد بررسی قرار بگیرد، نشانههای هواگرفتن پمپ آب است. با مشاهده این علائم میتوانید اقدامات لازم را برای هواگیری انجام دهید. نشانههای هواگرفتگی پمپ آب عبارتند از:
- یکسره کار کردن پمپ آب
- داغ کردن پمپ یا قطع بودن آب
- کاهش ناگهانی فشار آب هنگام استفاده از پمپ
- لرزش پمپ و صدای غیر عادی آن
این علائم نشان میدهند که پمپ آب شما دچار گرفتگی شده است؛ بنابراین باید از روشهای گفته شده برای رفع آنها اقدام کنید.
بیشتر بخوانید :علت افت فشار پمپ آب خانگی + راحل
نکات ایمنی و توصیههای مهم
برای هواگیری پمپ آب، لازم است تا به نکات مهمی توجه کنید که در ادامه به شرح آنها میپردازیم:
- از آنجایی که اغلب پمپهای آب خانگی اتومات هستند، نباید در زمان هواگیری به برق متصل باشند.
- پمپ آب خانگی به یکبار هواگیری پس از راهاندازی اولیه نیاز دارد. در صورت تکرار این موضوع باید مشکلات فنی را بررسی کنید.
- در صورت مشاهده هرگونه نشتی در مسیر لولهها یا زیر پمپ، قبل از ادامه هواگیری با کارشناسان مربوطه مشورت کنید.
- اغلب پمپهای آب خانگی به علت قرارگیری نامناسب دچار گرفتگی هوا میشوند.
- درصورتیکه دستگاه پس از تعمیرات به صورت یکسره کار کرد، احتمالا دلیل آن هوا گرفتن است.
پیشگیری از هوا گرفتن پمپ آب
حالا که با آموزش هواگیری پمپ آب آشنا شدید، لازم است تا از روشهای جلوگیری از هوا گرفتن این دستگاه نیز مطلع شوید که عبارتند از:
- سالی یکبار برای سرویس دورهای پمپ آب اقدام کنید.
- در زمانهای قطعی آب شهر، پمپ را برای مدتی خاموش کنید.
- اگر پمپ آب دچار گرفتگی شد، به پوسته آن ضربه نزنید.
- در فصول سرد سال، از پوشش موتورخانه و عایق دما مطمئن شوید.
نتیجهگیری
در این مطلب به آموزش هواگیری پمپ آب پرداختیم. در صورت عدم اقدام مناسب برای هواگیری پمپ، با مشکلات جدی روبهرو خواهید شد و دستگاه شما از کار خواهد افتاد. با هواگیری پمپ آب میتوانید طول عمر این دستگاه را افزایش دهید و از بروز هزینههای اضافی جلوگیری کنید.