پمپ های پروانه ای از اجزا اساسی صنایع مختلف هستند که بر اساس نیاز های خاص، در طرح های تک پروانه، دو پروانه و چند پروانه تولید می شوند. برای خرید پمپ درست، باید از تفاوت پمپ های تک پروانه و دو پروانه و مزایا و محدودیت های هر کدام آگاه باشید. در ادامه به تفاوت پمپ های تک پروانه و دو پروانه می پردازیم.
پمپ های تک پروانه
منظور از پمپ های تک پروانه پمپ های سانتریفیوژ هستند که از یک پروانه برای انتقال انرژی از محور به سیال استفاده می کنند.
مقاله مرتبط: نحوه عملکرد پمپ سانتریفیوژ
مزایای پمپ تک پروانه
- سادگی در طراحی
- مقرون به صرفه
- همه کاره برای طیف وسیعی از کاربرد ها
- فشار متوسط و الزامات سرعت جریان
معایب پمپ تک پروانه
- محدود در ایجاد فشارهای بالا
- راندمان پایین برای کارهای پرفشار
- برای کاربردهای با فشار شدید ایده آل نیست
- ممکن است برای ایجاد فشار بالا به پمپ های اضافی نیاز داشته باشد
کاربردهای پمپ تک پروانه
- تامین آب خانگی
- گردش سیالات گرمایشی و سرمایشی
- مدیریت فاضلاب و کف کش
- آبیاری کشاورزی
مقالات ما :انواع پمپ های ضد اسید
پمپ های دو پروانه ای
پمپ سانتریفیوژ دو پروانه از دو پروانه که به صورت موازی قرار گرفته اند تشکیل شده است. در کل از پمپ های تک پروانه پیچیده ترند اما راندمان و کارایی بالاتری دارند.
نرخ جریان بالاتر: طراحی این پمپ به شکلی است که دبی بالاتری ایجاد کرده و برای سیستم هایی که تقاضای سیال بالاست، برای نمونه سیستم های HVAC (اندازه پمپ 2000 GPM یا 8 اینچ)، طراحی شده است.
رانش محوری کاهش یافته: در این پمپ ها به دلیل تعادل نیروهای محوری، یاتاقان ها کمتر دچار ساییدگی و آسیب می شوند.
ضد کاویتاسیون: طراحی این پمپ به شکلی است که خطر کاویتاسیون را به حداقل رسانده و باعث افزایش کارایی می شود. (کاویتاسیون: در نقاطی که فشار به طور محلی به فشار بخار مایع کاهش مییابد، حبابهای بخار تشکیل شده و سپس به طور ناگهانی فرو میپاشند. با تکرار این اتفاق پروانه دچار خوردگی می شود.)
تطبیق پذیری: به دلیل تنوع طراحی و سازگاری بالا با نیاز های مختلف لوله کشی، در صنایعی همچون معدن، تامین آب شهری، نیروگاه ها و پروژه های بزرگ آب کاربرد دارند.
معایب پمپ دو پروانه
- هزینه اولیه بالاتر
- نصب پیچیده تر به دلیل مراحل متعدد
- پتانسیل افزایش مصرف انرژی در عملیات فشار بالا
کاربردهای پمپ دو پروانه
- سیستم های تغذیه دیگ بخار
- تامین آب برای ساختمان های بلند
- تصفیه آب و اسمز معکوس
- فرآیندهای صنعتی با فشار بالا
- آبیاری کشاورزی
- صنعت نفت و گاز
- توزیع آب شهری
مقالات ما : راهنمای انتخاب پمپ سیرکولاتور
عوامل موثر در انتخاب پمپ
دبی مورد نیاز: دبی خروجی پمپ به معنی حجمی از سیال است که در واحد زمان از پمپ خارج می شود.
هد مورد نیاز: میزان فشاری است که از پمپ انتظار داریم. هر پمپ با مشخصات مختلف، فشار خروجی خاصی دارد. بسته به فشار و ارتفاعی که مورد نیاز است هد پمپ مشخص می شود.
نوع سیال: سیالات مختلف اصطلاحا ویسکوزیته یا گرانروی مختلفی دارند. به این معنی که پمپ کردن یک سیال با سیال دیگر به میزان دیگری از انرژی نیاز دارد. برای نمونه اگر بخواهیم روغن مایع خوراکی را پمپ کنیم پمپ با دبی و هد متفاوتی نسبت به الکل یا آب نیاز خواهیم داشت.
با دلایل سوختن پمپ های کف کش آشنا هستید؟ : علت سوختن پمپ کفکش
شرایط کاری پمپ ها
- یکی از شرایط کاری پمپ ها درجه حرارت سیال پمپاژ شده است. این حرارت بر چگالی و ویسکوزیته سیال اثر گذاشته و در برخی موارد روی پمپ اثر نامطلوبی به جای می گذارد. پمپ باید به گونه ای انتخاب شود که دمای سیال گذرنده به آن آسیبی وارد نکند.
- فشار ورودی سیال ورودی تاثیر فوق العاده ای روی کارایی سیستم دارد. اگر فشار پایین باشد پدیده کاویتاسیون رخ داده و باعث آسیب به پروانه پمپ می شود.
- نصب و راه اندازی پمپ ها فرایندی دقیق است که اثرات بسیاری بر عملکرد آن دارد. نصب نادرست ممکن است باعث نشتی، لرزش و سر و صدای بیش از حد شود. این موارد عمر مفید پمپ را کاهش می دهند.
- وجود رطوبت، آلودگی و ناملایمات جوی اثرات نامطلوبی بر پمپ دارند. برای حل این مشکل باید از تمهیدات خاصی برای حفاظت از پمپ استفاده کرد.
بودجه: قیمت پمپ ها بسته به ظرفیت و قدرتی که دارند متفاوت است. معمولا پمپ های دو یا چند پروانه قیمت بالاتری نسبت به انواع تک پروانه دارند. با در نظر گرفتن میزان انرژی مصرفی، قیمت اولیه، نصب و راه اندازی، سایر هزینه ها و نیازها می توان پمپ ویژه نیاز را به درستی برگزید.
کاربردی :راهنمای انتخاب پمپ دیافراگمی
نتیجه گیری
پمپ های تک پروانه ساده، ارزان و کارا هستند و در دبی های بالا راندمان خوبی دارند. بهتر است از این پمپ ها برای وضعیت هایی که فشار زیادی مد نظر نیست استفاده شود. به همین دلیل برای تامین آب منازل مسکونی، آبیاری و سایر کارهای کم فشار به کار می روند.
پمپ دو پروانه برای تامین فشار بالا بهتر است. از این رو برای کاربردهای سخت مانند سیستم های تغذیه دیگ بخار، آتش نشانی و فرآیندهای صنعتی که نیاز به دینامیک سیال دقیق دارند، از این نوع پمپ استفاده می شود. در نهایت، انتخاب بین پمپ های تک پروانه و دو پروانه باید بر اساس الزامات خاص کاربرد، از جمله سطوح فشار مطلوب، نرخ جریان، شرایط عملیاتی و در نهایت قیمت انجام شود.