روانکاری در دوزینگ پمپ ها
دوزینگ پمپ ها (پمپ های تزریق) یکی از انواع پمپ های جابجایی مثبت می باشند که برای اندازه گیری دقیق و انتقال مایعات به مقدار معین مورد استفاده قرار می گیرند. این پمپ ها معمولا در صنایع شیمایی، غذایی، دارویی، تصفیه آب و فاضلاب، کشاورزی و واحد های تولیدی و فرآیندی نظیر نفت، گاز و پتروشیمی کاربرد دارند. دوزینگ پمپ ها به لحاظ مکانیزم انتقال قدرت به دو دسته اصلی سلونوئیدی و موتوردار تقسیم می شوند. مدل های موتوردار معمولا دارای یک واحد انتقال قدرت (گیربکس) هستند که با روغن روانکار پر می شود. انتخاب روغن مناسب نقش حیاتی در کاهش سایش، خوردگی، جلوگیری از زنگ زدگی، روان کاری قطعات و در نهایت افزایش عمر مفید پمپ دارد. در این مقاله قصد داریم تا انواع روغن های مناسب برای دوزینگ پمپ های موتور دار و نحوه انتخاب آنها را معرفی کنیم.
نکات مهم در انتخاب روغن مناسب
- غلظت روغن: ویسکوزیته روغن روانکار باید متناسب با شرایط کاری و محیطی دوزینگ پمپ ها انتخاب شود. استفاده از روغن با ویسکوزیته پایین برای دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد و با ویسکوزیته بالا برای دماهای بیشتر از 10 درجه سانتی گراد مناسب است.
- تطابق با متریال پمپ: روغن روانکار باید با متریال به کار رفته در قطعات پمپ نظیر واشر ها، اورینگ ها، دیافراگم و آب بند سازگاری داشته باشد تا از فرسایش و تخریب اجزا جلوگیری کند.
- صنایع بهداشتی: دوزینگ پمپ هایی که در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرند، باید با روغن های مخصوص دارای استاندارد (NSF H1) پر شوند. این روغن ها در صورتیکه بصورت غیر مستقیم با محصولات غذایی یا دارویی تماس داشته باشند هیچگونه خطری برای سلامت انسان ندارند.
- توصیه های سازنده: همیشه بهتر است قبل از انتخاب روغن، ابتدا توصیه های شرکت سازنده را مطالعه کرده و روغن مناسب را بر اساس آن انتخاب کنید.
مراحل تعویض روغن دوزینگ پمپ
سطح روغن را بصورت منظم از طریق شیشه روئیت (Sight Glass) بازدید کنید (شماره 1). میزان روغن همواره باید در سطح استاندارد باشد. روغن دوزینگ پمپ را یک بار در سال تعویض کنید. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید.
- پیچ تهویه (Vent) را باز کنید. (شماره 5)
- یک ظرف مناسب برای تخلیه روغن آماده کنید. (شماره 2)
- پیچ درپوش را باز کنید تا روغن تخلیه شود. (شماره 3)
- پس از تخلیه روغن و اطمینان از سالم بودن اورینگ آب بندی، پیچ درپوش را ببندید. (شماره 4)
- روغن جدید را از محل رزوه پیچ تهویه تا حد استاندارد به پمپ اضافه کنید.
- پیچ تهویه را ببندید. (شماره 5)
روغن مناسب برای دوزینگ پمپ های اتاترون
تمام دوزینگ پمپ های اتاترون (ETATRON) بدون روغن روان کننده عرضه می شوند، بنابراین قبل از راه اندازی باید جعبه دنده با روغن پر شود. این پمپ ها به حدود 0.35 لیتر روغن نیاز دارند. روغن گیربکس با کد شاخص SAE 140 با ویسکوزیته 23°E (تقریبا 160MPa) مورد تایید است. روغن های استاندارد برای دوزینگ پمپ های اتاترون از برند های مختلف در جدول زیر نمایش داده شده اند که می توان آنها را از شرکت های توزیع کننده مشتقات نفتی تهیه کرد.
توجه! روغن روان کننده را در اولین راه اندازی پس از 500 ساعت کار و سپس هر 3000 ساعت یک بار آن را تعویض کنید.
روغن مناسب برای پمپ های اینجکتا و سکو
به طور کلی دوزینگ پمپ های اینجکتا (INJECTA) و سکو (SEKO) همراه با روغن عرضه می شوند. روغن را در اولین راه اندازی بعد از 1500 ساعت کارکرد و پس از آن هر 4000 ساعت تعویض کنید. با این حال در صورت استفاده محدود از پمپ نیز، هر سال یک بار روغن را تعویض کنید. سطح روغن را هر هفته چک کنید و در صورت نیاز، تا اندازه استاندارد با آن را با همان روغن پر کنید. همچنین نشت های احتمالی از کاسه نمد روی میله پیستون بررسی کنید و در صورت لزوم آن را نیز تعویض کنید.
توجه! فقط از روغن هایی با درجه ویسکوزیته ISO 320 استفاده کنید.
روغن مناسب برای دوزینگ پمپ های امک
دوزینگ پمپ های امک (EMEC) همراه با روغن و درپوش مسدود کننده (Blind Cap) عرضه می شوند. در محل کار، درپوش مسدود کننده را باید با درپوش عملیاتی تعویض کنید. درپوش مسدود کننده را جهت ارسال های بعدی نگه دارید. روغن مخزن را از طریق ورودی روغن پر کنید. مقدار مورد نیاز روغن 0.3 لیتر است. روغن های قابل قبول در جدول زیر نمایش داده شده اند. سطح روغن را به طور منظم بررسی کنید. روغن را هر 8,000 تا 10,000 ساعت کارکرد تعویض کنید.
توجه! هرگز پمپ را بدون روغن روشن نکنید.
روغن مناسب برای پمپ های Milton Roy
ابتدا درپوش تهویه (Vent) مخزن روغن را باز کنید. سپس پمپ را با ریختن روغن مناسب از طریق مجرای تهویه به آرامی پر کنید تا سطح روغن در مخزن با علامت سطح روغن در پوسته بیرونی پمپ برابر شود. همچنین می توان سطح را با میله اندازه گیری روی درپوش مخزن روغن بررسی کرد. هنگامی که پمپ کار می کند دوباره سطح روغن را بررسی کنید. دقت کنید بیش از حد پر نکنید، زیرا ممکن است موتور آسیب ببیند.
توجه! روغن های استاندارد برای نصب در محیط هایی با دمای بالای 10 درجه سانتیگراد عرضه می شوند. برای استفاده از پمپ در دماهای پایین تر می توانید از روغن های مصنوعی استفاده کنید. همچنین روغن های توصیه شده در جدول را می توانید به هر روغن دیگر با همین استاندارد تغییر دهید.
درجه سانتی گراد
درجه سانتی گراد
عواقب انتخاب روغن نامناسب:
اگر روغنی که برای دوزینگ پمپ استفاده می کنید برای این کار مناسب نباشد در وهله اول اصطکاک را به حد کافی کاهش نمی دهد و همین باعث فرسایش و خوردگی پمپ در طول زمان می شود. این مسئله در طولانی مدت از عوامل آسیب دیدگی و از کار افتادگی پمپ است. همچنین این عدم کاهش اصطکاک و انتقال حرارت کارایی و راندمان پمپ را کاهش می دهد.
این مسئله نیز در طولانی مدت منجر به خرابی های زودهنگام و تحمیل هزینه های تعمیرات و نگهداری می شود.
از دیگر مشکلات روغن های نامناسب افزایش سروصدا و نویز پمپ است. در ادامه می توان گفت ممکن است روغن نامناسب با مواد شیمیایی درون دوزینگ پمپ ها هناهنگی نداشته باشد که می تواند خود باعث خوردگی و از بین رفتن پمپ شود.
نتیجه گیری
برای رفع این مشکل بهتر است با افرادی که روی انواع روغن و انواع پمپ آشنایی بیشتری دارند را برای مشاوره انتخاب کنید. در این راستا مجموعه فلو پارس با ارائه راه حل های مهندسی در انتخاب پمپ و تجهیزات نگهداری از آن می تواند کمک شایانی به ساختمان ها و پروژه ها داشته باشد.
این مجموعه به صورت آنلاین انواع پمپ ها و لوازم جانبی آنها را به فروش می رساند. و در سال های اخیر بازار خوبی را به علت رفتار حرفه ای داشته است. برای انتخاب پمپ یا هر مشاوره ای در زمینه خرید و انتخاب پمپ می توانید با کارشناسان مجموعه فلو پارس تماس بگیرید.