تراکم جمعیت و گسترش شهرنشینی منجر به افزایش ارتفاع ساختمانها و مشکلات کمبود فشار آب شده است. با وجود اینکه افراد انتظار دارند که پمپ آب خانگی آنها، آب را با فشار کافی به تمام واحدهای مسکونی هدایت کند؛ اما این انتظار در اغلب مواقع برآورده نمیشود. مشکل کاهش فشار آب در طبقات بالایی ساختمانها رایج است و به عوامل متعددی بستگی دارد. با این حال، با اطلاع از علت افت فشار پمپ آب خانگی، میتوانید اقدامات لازم را در جهت رفع آن انجام دهید. در این مطلب قصد داریم شما را با دلایل افت فشار پمپ و راهکارهای برطرف کردن آن آشنا کنیم.
علل افت فشار پمپ آب خانگی
پمپ آب روشن و عدم وجود فشار کافی در جریان آب، نشاندهنده مشکلی در پمپ آب است. برای جلوگیری از مصرف بیش از حد برق، بایستی علت افت فشار پمپ آب خانگی را پیدا کنید. همچنین، برای افزایش عمر این دستگاه نیز باید هر چه سریعتر برای رفع این مشکل اقدام نمایید.در ادامه شما را با علل افت فشار پمپ آب آشنا میکنیم.
گرفتگی یا مسدودی شیرفلکه اصلی:
بدون شک، مهمترین موردی که باید برای پیدا کردن علت افت فشار پمپ آب مورد بررسی قرار بگیرد، گرفتگی یا مسدودی شیرفلکه اصلی است. این مورد منجر به جلوگیری از جریان آب شهری و افت فشار پمپ آب میشود.
- وجود نشتی در لولهکشی یا اتصالات:
یکی از مهمترین دلایل کاهش افت فشار آب، مربوط به نشتی سیستم لولهکشی ساختمان است. این سیستم دارای اجزای متعددی است که توسط یک دسته به هم متصل میشوند. برای پیدا کردن نشتی در لولهکشی یا اتصالات، یک دستمال کاغذی را روی تمام قسمتهای لولهها و اتصالات قرار دهید. خیس شدن دستمال نشان میدهد که در قسمت لوله و اتصالات نشتی وجود دارد.
- خرابی قطعات داخلی پمپ آب:
یکی دیگر از علت افت فشار پمپ آب خانگی خرابی قطعات داخلی پمپ آب است. به عنوان مثال، اگر ایراد از پروانه باشد، در چرخش مشکل پیدا میکند؛ به همین دلیل قادر به رساندن حجم کافی از آب به موتور نیست. برای رفع این مشکل باید پروانه را تعویض کنید.
- خرابی یاتاقان پمپ:
یاتاقان به عنوان قطعهای مکانیکی در پمپ منجر به تراز شفت پمپ میشود. اگر یاتاقان خشک کار کند و به صورت دورهای روانکاری نشود؛ در چرخش پروانه خلل به وجود میآید. بدین ترتیب با عدم تامین فشار لازم سیال، افت فشار در پمپ را خواهیم داشت.
- هواگرفتگی پمپ آب:
هواگرفتگی پمپ آب زمانی رخ میدهد که پمپ قادر به کشیدن آب نباشد. از علل هواگرفتگی این دستگاه نیز میتوان به مواردی همانند نبود آب در مخزن، وجود ترک در پمپ و لولهها، خشک کار کردن پمپ و مناسب نبودن ارتفاع تنظیم پمپ اشاره کرد.
- رسوبگرفتگی لولهها و فیلترها:
شاید علت افت فشار پمپ آب خانگی، رسوبگرفتگی در داخل پمپ یا قسمت ورودی آب به پمپ باشد. البته لولههای فلزی نیز منجر به ایجاد رسوب خواهند شد؛ به همین دلیل باید به صورت دورهای برای پاکسازی داخل لوله اقدام کنید.
- کمبود فشار آب ورودی:
یکی دیگر از علت افت فشار پمپ آب خانگی، کمبود فشار آب ورودی است. در این صورت، پمپ آب خانگی قادر به تامین نیازهای واحدهای مسکونی نخواهد بود و فشار پمپ کاهش پیدا میکند.
ظرفیت نامناسب پمپ:
هنگام انتخاب پمپ آب باید به ظرفیت پمپ مورد نیازتان توجه کنید؛ چراکه عدم تناسب ظرفیت پمپ با نیاز ساختمان منجر به افت فشار آب خانگی میشود.
- مشکلات برقی و تنظیمات نادرست:
یکی دیگر از دلایل افت فشار پمپ آب میتواند مربوط به مشکلات برقی باشد. درصورتیکه برق پمپ آب به درستی تامین نشود، قادر به پمپاژ آب نخواهد بود. مشکلات برقی میتواند به دلایل ضعف در منبع تغذیه، اتصالات نادرست برق یا خرابی برخی از قطعات داخلی رخ دهد. البته نوسانات جریان برق نیز منجر به اختلال در عملکرد پمپ میشوند.
بیشتر بخوانید : محاسبه هد و دبی پمپ
روشهای تشخیص و رفع مشکلات
حالا که با علت افت فشار پمپ آب خانگی آشنا شدید، لازم است تا اقدامات لازم را برای رفع این مشکل انجام دهید که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
- بررسی و رفع نشتیها:
نشتیها میتوانند باعث کاهش فشار آب و آسیب به پمپ شوند. برای بررسی نشتیها، تمام اتصالات، لولهها و بدنه پمپ را به دقت بررسی کنید. در صورت مشاهده نشتی، اتصالات را محکم کرده یا لولههای آسیبدیده را تعویض کنید. اگر نشتی از بدنه پمپ باشد، ممکن است نیاز به تعمیر یا تعویض پمپ داشته باشید.
هواگیری پمپ آب:
هواگیری پمپ آب برای عملکرد صحیح آن ضروری است؛ زیرا وجود هوا در پمپ میتواند باعث کاهش فشار آب، صداهای غیرعادی و آسیب به پمپ شود. برای هواگیری پمپ، ابتدا پمپ را خاموش کرده و شیر تخلیه هوا را باز کنید تا هوای داخل پمپ خارج شود. سپس، شیر را ببندید و پمپ را روشن کنید.
- تمیز کردن یا تعویض فیلترها و لولهها:
از آنجایی که فیلترها و لولههای مسدود شده میتوانند باعث کاهش فشار آب و آسیب به پمپ شوند باید آنها را به طور منظم تمیز یا تعویض کرده و لولهها را از هرگونه رسوب یا گرفتگی پاک کنید.
بیشتر بخوانید : دلایل لرزش پمپ آب چیست
- بررسی و تعمیر قطعات داخلی پمپ:
قطعات داخلی پمپ مانند پروانه، بلبرینگها و کاسه نمدها ممکن است به مرور زمان فرسوده شده یا آسیب ببینند. برای بررسی قطعات داخلی پمپ، باید پمپ را باز کنید تا اگر قطعهای آسیبدیده است، آن را تعمیر یا تعویض نمایید.
- تنظیم و بررسی سیستم برقی و کنترلها:
مشکلات برقی و کنترلها میتوانند باعث عملکرد نامناسب پمپ شوند. سیستم برقی و کنترلها را بررسی کنید و از سالم بودن سیمها، فیوزها و کلیدها اطمینان حاصل نمایید. اگر مشکلی در سیستم برقی یا کنترلها وجود دارد، آن را توسط یک برقکار متخصص تعمیر کنید.نکات پیشگیری و نگهداری از پمپ آب خانگی
پمپ آب خانگی یکی از تجهیزات مهمی است که برای پیشگیری از مشکلات جدی و هزینههای هنگفت احتمالی آن، باید به خوبی نگهداری شود. در ادامه شما را با نکات نگهداری از این دستگاه آشنا میکنیم.
- جلوگیری از یخزدگی پمپ آب
احتمال یخزدگی پمپ آب در فصول سرد سال وجود دارد و این موضوع میتواند به پمپ آسیب برساند؛ درنتیجه برای جلوگیری از افت فشار پمپ باید مانع از یخزدگی این دستگاه شوید. برای این منظور، پمپ آب را عایقکاری کنید و یک محفظه برای آن بسازید.
مقالات ما : حل مشکل فشار آب در طبقات بالای آپارتمان
- روشن کردن پمپ بدون آب ممنوع
یکی دیگر از نکات نگهداری از پمپ آب این است که این دستگاه را بدون آب روشن نکنید. برای این منظور باید از منبع آب با ظرفیتهای مختلف استفاده کنید که متناسب با مصرف ساختمان باشد.
- روغنکاری پمپ آب
یکی دیگر از اصول مهم نگهداری از پمپ آب، روغن کاری این دستگاه است. همچنین، استفاده از روغن بیشتر با افزایش دمای دستگاه توصیه میشود.
- هواگیری دورهای پمپ
اگر پمپ آب هواگیری نشود، قادر به پمپاژ آب نیست؛ به همین دلیل باید دورههایی مشخص را برای این کار در نظر بگیرید.
5-چک کردن خازن پمپ آب
خازن یکی از قطعاتی است که منجر به ذخیره انرژی شده و در پمپ آب استفاده میشود. البته در پمپ دو نوع خازن وجود دارد که اگر هر کدام از آنها دچار مشکل شوند، پمپ آب به خوبی کار نخواهد کرد. بنابراین، هر چند ماه یکبار برای بررسی این خازنها اقدام کنید.
- نصب صحیح پمپ
نصب پمپ آب تاثیر بسیاری روی کارایی و نحوه کار پمپ میگذارد؛ به همین دلیل باید این دستگاه را در یک سطح صاف و به دور از هرگونه شیبی نصب کنید. همچنین توجه داشته باشید که محیط نصب پمپ به دور از بارشهای زمستانه و رطوبت باشد.
مقالات فلوپارس : آموزش هواگیری پمپ آب
نتیجهگیری
پمپ آب یکی از لوازم مهم در هر ساختمانی به حساب میآید که وظیفه انتقال آب را با فشار مناسب به هر واحد برعهده دارد. با این حال، این دستگاه نیز دچار مشکلاتی همانند افت فشار میشود. در این بخش شما را با علت افت فشار آب پمپ خانگی آشنا کردیم. با استفاده از نکات گفته شده در این بخش میتوانید به علل این مشکل پی ببرید و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهید.