پمپها از لوازمی هستند که برای افزایش فشار آب و سیالات مورد استفاده قرار میگیرند و در انواع مختلفی تولید میشوند. یکی از رایجترین پمپهای سیستمهای تاسیساتی، پمپهای سانتریفیوژ هستند که برای افزایش میزان تبادل حرارتی و انتقال حرارت به کار میروند. برای بهرهگیری حداکثری از کاربردهای این پمپ، باید به نصب و راهاندازی اصولی آن توجه ویژهای شود؛ به همین دلیل در این مطلب قصد داریم اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ را به شما ارائه دهیم.
پمپ سانتریفیوژ چیست؟
پیش از آشنایی با اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ، لازم است تا با این دستگاه آشنا شوید. پمپ سانتریفیوژ اغلب برای به حرکت درآوردن آب در برج خنک کن چیلر تراکمی، کویلهای سرمایی، سیستم حرارت مرکزی و باز گرداندن چگالی به دیگ بخار مورد استفاده قرار میگیرد.هد این پمپها از 2 فوت تا چند صد فوت است و در ظرفیتهای متعددی ساخته میشود.
پمپهای سانتریفیوژ از نظر قرارگیری در مدار و نوع لولهکشی به دو نوع پمپهای زمینی و خطی تقسیم میشوند. پمپهای زمینی ابعاد بزرگتری از پمپهای خطی دارند؛ به همین دلیل لولهکشی آنها در مقایسه با نوع خطی، سختتر است. پمپهای خطی نصب سادهتری دارند و به صورت مستقیم روی مدار قرار میگیرند. همچنین پمپهای خطی با ابعاد کوچکی تولید میشوند.
یکی دیگر از مواردی که پمپهای سانتریفیوژ را به دو دسته تقسیم میکند، نوع ساختار آنهاست. این پمپها از لحاظ ساختاری به دو نوع گردشی و سیرکوله تقسیم میشوند و در سیستم حرارت مرکزی برای ایجاد جریان و افزایش انتقال حرارت، کاربردهای بسیاری دارند. از سوی دیگر، دبی این پمپها نیز بالا است و آب مصرفی ساختمان را با ایجاد فشار به طبقات بالا میرسانند.
چرا انتخاب پمپ سانتریفیوژ مهم است؟
انتخاب پمپ سانتریفیوژ مناسب در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این پمپها نقش مهمی را در سیستمهای صنعتی برای جابهجایی سیالات ایفا میکنند. درواقع، با انتخاب پمپ سانتریفیوژ میتوانید تاثیر مثبتی بر کارایی، بهرهوری و کاهش هزینههای آتی ایجاد کنید. این پمپ کارایی بالایی در مقایسه با سایر پمپها دارد و سیالات را بدون تغییر خواص آنها، انتقال میدهد.
اصول نصب پمپهای سانتریفیوژ
یکی از اقدامات مهم برای استفاده از کاربردهای این پمپ، توجه به اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
- محل نصب
محل نصب پمپ سانتریفیوژ یکی از اقدامات مهمی است که باید به آن توجه کنید؛ چرا که این دستگاه باید در جایی قرار بگیرد که امکان دسترسی به آن برای سرویسهای دورهای و تعمیرات وجود داشته باشد. از سوی دیگر، سطحی که برای نصب پمپ انتخاب میکنید، باید ایمنی بالایی داشته باشد.
- تراز کردن
به یاد داشته باشید که پمپ سانتریفیوژ باید هنگام نصب، روی فونداسیون تراز شود؛ چراکه ممکن است این تراز در حین تکانهای حمل و نقل بهم بریزد. برای این منظور، پس از قرار دادن پمپ روی فونداسیون، کف شاسی فاصلهای برابر با 1 اینچ ایجاد کنید. برای محکم شدن شاسی، پیچهای فونداسیون را به صورت یکنواخت ببندید. همچنین دور تا دور فونداسیون را با استفاده از سدی محصور کنید و بالاتر از کف شاسی را با سیمان پر نمایید.
- اتصال لولهها به پمپ
یکی دیگر از اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ، این است که لولهها باید به صورت طبیعی در یک خط قرار بگیرند. درصورتیکه لولهها را به زور به پیچهایی فلنج برسانید، پمپ از تراز خارج میشود. به علاوه، برای جلوگیری از هرگونه نشتی، پایهها و بستهای لولهها باید مستقل نصب شوند. پس از نصب لولهها، بار دیگر تراز بودن پمپ را چک کنید تا در صورت نیاز، اقدامات لازم را انجام دهید.
- لولهکشی خط دهش
برای حفاظت از پمپ سانتریفیوژ باید یک شیر یکطرفه و یک شیر کشویی در خط دهش آن نصب شوند. همچنین، درصورتیکه از تبدیل برای افزایش قطر خط لوله دهش استفاده میکنید، آن را بین پمپ و شیر یکطرفه قرار دهید.
- لولهکشی خط مکش
توجه کنید که لولهکشی خط مکش باید مستقیم و کوتاه بوده و از نازل پمپ، یک یا دو سایز بزرگتر باشد. طول و قطر لوله هرگز از 15 فوت تجاوز نمیکند و باید براساس حداکثر مجاز ارتفاع مکش تعیین شود.
آمادهسازی سیستم برای راهاندازی پمپ
حالا که با اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ آشنا شدید، اقدامات قبل از راهاندازی این دستگاه را نیز به شما ارائه میدهیم:
- تطابق الکتروموتور: مقدار توان موتور، همخوانی با پمپ و تکفاز و سه فاز بودن الکتروموتور باید با پمپ بررسی شود.
- استحکام فونداسیون: یکی دیگر از مراحل آمادهسازی سیستم برای راهاندازی پمپ، بررسی استحکام فونداسیون محل نصب پمپ و تراز بودن پمپ روی آن است.
- جهت دوران پمپ: جهت چرخش در پمپهای سانتریفیوژ اهمیت بالایی دارد؛ چراکه عدم تطابق چرخش این پمپ با جهت سیال در لولهکشی منجر به بروز صدمات جدی به سایر قطعات و اختلال در فرآیند پمپاژ سیال میشود.
- بررسی کوپلینگ بین پمپ و موتور: پیش از راهاندازی پمپ از اتصال روتور الکتروموتور و شفت پمپ مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید : پروانه پمپ آب چیست؟ انواع پروانه پمپ آب
نکات مهم در راهاندازی پمپهای سانتریفیوژ
برای راهاندازی پمپ سانتریفیوژ لازم است تا به نکات مهمی توجه کنید که عبارتند از:
- شفت پمپ را با دست بچرخانید تا از عدم درگیری اجزای داخلی آن مطمئن شوید.
- با بسته نگه داشتن شیر خروجی پمپ میتوانید از وارد شدن فشار به پمپ در زمان استارت جلوگیری کنید.
- برای اطمینان از عملکرد پمپ سانتریفیوژ، از روش تک استارت استفاده کنید و ابتدا در حد یکی دو ثانیه موتور را روشن کنید.
- درصورتیکه با باز شدن شیر خروجی، فشار افت نکرد، تمام مسیر خروجی را کنترل کنید تا مسدودی مسیر را بیابید.
- پارامترهای اساسی همانند برق مصرفی، دما، فشار کاری و غیره را به صورت دورهای بررسی کنید.
مشکلات رایج در نصب و راهاندازی پمپ سانتریفیوژ و روشهای حل آنها
اگر از اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ پیروی نکنید، امکان بروز برخی از مشکلات وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- عدم پمپاژ سیال پمپ: این مشکل به دلیل بسته بودن شیرهای ورودی خروجی، خرابی پروانه، وجود هوا در سیستم یا گرفتگی خطوط لوله رخ میدهد که برای رفع آن باید تمامی این موارد را بررسی کرده و در صورت نیاز به تعمیر یا تعویض قطعهای، اقدامات لازم را انجام دهید.
- کافی نبودن فشار خروجی پمپ: وجود مانع در خطوط لوله یا کاهش راندمان پروانه میتواند منجر به کافی نبودن فشار خروجی پمپ شود. برای حل این مشکل میتوانید پروانه را تمیز کرده و برای رفع موانع در خطوط لوله اقدام کنید.
- ارتعاش زیاد پمپ: این مشکل به دلیل عدم همترازی صحیح شفت و موتور، عدم بالانس پروانه یا خرابی یاتاقانها رخ میدهد. برای رفع این مشکل، همترازی شفت و موتور را بررسی کرده و همینطور در صورت نیاز، برای تنظیم بالانس پروانه و تعویض یاتاقانها اقدام کنید.
- توان مصرفی بیش از حد موتور: این مورد نیز به دلیل عدم همترازی موتور و شفت رخ میدهد و برای رفع آن باید همترازی موتور و شفت را مورد بررسی قرار دهید.
مقالات ما: محاسبه هد و دبی پمپ
نکات نگهداری برای عملکرد بهینه پمپ سانتریفیوژ
برای بهرهگیری از کاربردهای پمپ سانتریفیوژ، رعایت نکات نگهداری از آن ضروری است که شامل موارد زیر میشوند:
- بررسی نشتیها در سیستم: نشتیها باید به سرعت شناسایی و رفع شوند؛ چراکه میتوانند نشانهای از مشکلات جدیتر باشند.
- گریس کاری یاتاقانها: سطح روغن و گریس موجود در یاتاقانها را برای جلوگیری از کمبود آنها به صورت روزانه بررسی کنید.
- بررسی دما و ارتعاشات موتور: برای اطمینان از عملکرد بهینه موتور، دما و ارتعاشات آن را به طور منظم بررسی کنید.
- بررسی عملکرد صحیح پمپ و موتور: هر صدای غیرعادی میتواند نشاندهنده عدم کارکرد صحیح پمپ باشد. برای جلوگیری از مشکلات جدی، عملکرد درست پمپ و موتور را روزانه بررسی کنید.
نتیجهگیری
در این مطلب به اصول نصب و راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ پرداختیم. با استفاده از نکات گفته شده در این بخش میتوانید از مزایا و کاربردهای پمپ سانتریفیوژ بهره ببرید و عمر مفید آنها را افزایش دهید.