پمپ کف کش از دسته پمپ های آب زیرسطحی است که برای انتقال آب تمیز (فاقد ذرات معلق) از منابعی مانند چاه ها، استخرها، مخازن، گودال ها و حوضچه های زیرزمینی استفاده می شود. این پمپ به طور کامل درون آب قرار می گیرد و با استفاده از نیروی گریز از مرکز، آب را با فشار مناسب، به سطح منتقل می کند. پمپ کف کش در صنایع مختلف و محیط های کشاورزی، کاربرد گسترده ای دارد؛ به طوری که می توان از آن، جهت آبیاری مزارع و گلخانه ها، تخلیه آب باران و استخر، پمپاژ آب در پروژه های عمرانی استفاده کرد. در ادامه اطلاعاتی جامع، درباره راهنمای خرید پمپ کف کش را آورده ایم.
انواع پمپ کف کش و تفاوت های آنها
در این بخش از راهنمای خرید پمپ کف کش، انواع پمپ کف کش و تفاوت های آنها را بررسی خواهیم کرد. لازم است با انواع پمپ کف کش آشنا شوید تا مناسب ترین نوع را متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید؛ این عامل باعث صرفه جویی در هزینه ها شده و از سوختن موتور یا تضعیف عملکرد آن، جلوگیری می کند.
- پمپ کف کش شناور
این پمپ، جزو پرکاربردترین پمپ های بازار بوده که مستقیماً در داخل آب قرار می گیرد. این پمپ به یک الکتروموتور قوی مجهز شده که با آب، خنک می شود و توسط پیچ و مهره، به پمپ وصل می شود. قدرت بالای الکتروموتور این پمپ کف کش، باعث شده به راحتی آب از عمق، به سطح منتقل گردد. از ویژگی های بارز پمپ کف کش شناور، می توان به تولید صدای کم، راندمان بالا و صرفه جویی در فضا اشاره کرد. توجه داشته باشید که این پمپ ها، نباید در حالت خشک کار کنند؛ چون خشک کار کردن آنها، باعث سوختن موتور می شود. در خروجی این پمپ های کف کش، جهت پیشگیری از آسیب به موتور و برگشت آب به لوله، از شیر یکطرفه استفاده شده است. در واقع پمپ شناور برعکس سایر پمپ ها، کاملاً در آب غوطه ور شده و در حین کار، صدای کمتری تولید می کند.
مقالات مرتبط : علت سوختن پمپ کفکش چیست؟
انواع پمپ شناور از لحاظ برق مصرفی
پمپ کف کش شناور از لحاظ نوع برق مصرفی، به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند. این محصولات در توان های مختلف تولید می شوند و تا توان 2.2 کیلووات، از نوع تک فاز هستند؛ اما پمپ هایی که با توان بالای 2.2 کیلووات ساخته می شوند، از نوع سه فاز بوده و حالت بدون فلوتر دارند.کف کش های تک فاز، معمولاً دارای فلوتر (قطع کن خودکار) هستند. فلوتر به صورت اتوماتیک سطح آب را بررسی کرده و پر یا خالی بودن آن را تشخیص می دهد؛ بنابراین در زمان مناسب، اقدام به روشن یا خاموش شدن پمپ می کند. بنابراین از رخداد مشکلاتی مانند سرریز شدن آب یا خشک کار کردن پمپ (بدون آب) جلوگیری می کند. مهم ترین تفاوت این پمپ با نوع بدون فلوتر، در عملکرد خودکار آن است که نقش مهمی در افزایش ایمنی پمپ و بالا بردن طول عمر آن دارد. در ادامه به بررسی کاربردهای پمپ کف کش تک فاز و سه فاز می پردازیم.
- پمپ کف کش تک فاز
این پمپ، برای مصارف خانگی و چاه های کم عمق طراحی شده و توان پایین تا متوسطی دارد؛ اما قیمت مناسبی داشته و بهترین گزینه، برای استفاده در مناطقی است که به برق سه فاز دسترسی ندارند.
- پمپ کف کش سه فاز
این نوع پمپ بدون فلوتر، مخصوص استفاده در محیط های صنعتی، کشاورزی و چاه های عمیق است. این محصول قدرت و طول عمر بالایی دارد و نسبت به نوع تک فاز، گران قیمت تر می باشد. توجه: امکان تولید پمپ کف کش سه فاز، با امکان فلوتر وجود دارد؛ اما نیاز به اجرای مراحل پیچیده تری بوده و باید آن را در محیط (چاه، مخزن و …) به طور مجزا و با تابلو برق، نصب کرد.
پمپ های کف کش بدون فلوتر
این پمپ ها، فاقد فلوتر بوده و نیاز به کنترل دستی دارند؛ به همین دلیل اغلب به عنوان پمپ های کف کش دستی نیز شناخته می شوند. این پمپ ها نیاز به بررسی مداوم داشته و در صورت فراموش کردن خاموشی، احتمال آسیب دیدن آنها بر اثر خشک کار کردن وجود دارد. لازم است بدانید که پمپ های کف کش ساده، با برق سه فاز کار می کنند.
پمپ کف کش از نظر نوع لوله خروجی
این پمپ ها از لحاظ نوع لوله خروجی، به دو دسته پمپ کف کش خروجی از بغل و پمپ کف کش خروجی از بالا دسته بندی شده اند. در ادامه این کف کش ها را بررسی می کنیم:
- کف کش خروجی بغل
در کف کش خروجی از بغل، لوله خروجی پمپ در بغل دستگاه قرار دارد. کف کش خروجی بغل فلوتردار را می توان از نوع چدن یا آلومینیومی طراحی کرد. ساخت این پمپ ها، به سبک چینی بوده و با نام های SQD , QDX شناخته می شوند.
- کف کش خروجی بالا
لوله خروجی این دسته از پمپ های کف کش، در بخش بالا قرار دارد؛ به همین دلیل نسبت به نوع خروجی از بغل، فضای کمتری اشغال می کنند. این پمپ ها متناسب با نوع طراحی و استفاده در آب حاوی مواد جامد ریز (دوغاب) کاربردهای متنوعی دارند و می توان از آنها در معادن، کارخانه های تولید سرامیک و کاشی و … بهره وری کرد.معمولاً پمپ های کف کش خروجی بالا، فاقد فلوتر بوده و با توان بالای 2.2 کیلووات تولید می شوند، این محصولات با برق سه فاز تغذیه می شوند.
بیشتر بخوانید : اجزای تشکیل دهنده پمپ سانتریفیوژ
انواع پمپ کف کش از لحاظ نحوه خنک کردن موتور:
این محصول از لحاظ سیستم خنک کننده، شامل نوع آب خنک و روغن خنک است که در نوع آب خنک، موتور توسط آب خنک می گردد. اما در نوع روغن خنک، از روغن جهت خنک کاری موتور استفاده می شود.
نکات مهم در انتخاب پمپ کف کش مناسب
انتخاب یک پمپ کف کش مناسب، تأثیر زیادی بر کارایی و طول عمر سیستم دارد. در این بخش از مقاله راهنمای خرید پمپ کف کش، نکات مهمی آورده شده که در انتخاب آگاهانه و مناسب، به شما کمک می کند.
- در خرید پمپ کف کش، باید به ویژگی های خاص آن توجه کرد، مثلاً جنس بدنه و پروانه پمپ را بررسی کنید. بدنه و پروانه در جنس های مختلف (از جمله استیل ضد زنگ، چدن، آلومینیوم و پلیمر) تولید می شوند. این متریال ها، از لحاظ مقاومت و دوام در برابر خوردگی و شرایط محیطی، با هم فرق دارند.
- برای جابجایی و انتقال آب های زلال از منابع مختلف، بهتر است از پروانه های بسته استفاده شود و برای آب های حاوی ذرات معلق، پروانه های نیمه باز یا باز، گزینه های مناسب تری هستند.
- از دیگر نکات مهم در انتخاب پمپ کف کش، می توان به توان موتور، هد پمپ، دبی حجمی و اندازه دهانه خروجی اشاره کرد که تأثیر زیادی بر عملکرد و کارایی پمپ دارند.
بررسی توان و دبی پمپ کف کش
توان و دبی پمپ کف کش، دو عامل مهم و کلیدی در خرید پمپ کف کش هستند که باید به آنها توجه کرد. توان پمپ، نشان دهنده قدرت آن در جابه جایی آب است و معمولاً بر حسب اسب بخار یا وات، محاسبه می شود. هرچه توان پمپ بیشتر باشد، قدرت آن در عبور آب از مسیرهای پرپیچ و خم، بیشتر می شود.دبی پمپ، به مقدار آبی که پمپ می تواند در واحد زمان جابه جا کند، گفته می شود و بر حسب لیتر بر دقیقه یا گالن بر ساعت، اندازه گیری می شود. توان و دبی مناسب پمپ، به نوع استفاده شما بستگی دارد. در واقع برای مصارف خانگی، بهتر است از پمپ هایی با هد ۵ تا ۴۰ متری و دبی مناسب استفاده شود؛ اما توصیه می شود در کاربردهای صنعتی و کشاورزی، از پمپ هایی با دبی و توان بالا بهره وری کنید.
مقالات ما : پروانه پمپ آب چیست؟
جنس بدنه و پروانه پمپ کف کش
یکی از نکات مهم که حتماً هنگام خرید پمپ کف کش باید به آن توجه کرد، جنس بدنه و پروانه پمپ کف کش است. در ادامه به بررسی جنس پروانه و بدنه این پمپ می پردازیم:
- جنس بدنه
بدنه پمپ کف کش را متناسب با نوع کاربرد، می توان با متریال هایی مثل چدن، استیل، آلومینیوم یا پلاستیک فشرده طراحی کرد. مثلاً اگر نیاز به یک پمپ برای استفاده در محیطی با آب شور یا آب اسیدی دارید، بهتر است جنس آن را از نوع استیل یا پلاستیک مقاوم انتخاب کنید (پلاستیک هایی که در ساخت داشبرد ماشین یا جاروبرقی استفاده می شود)؛ چرا که این متریال ها در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند. پمپ های کف کش چدنی یا آلومینیومی، برای مصارف کشاورزی یا جابجایی آب های زیرزمینی مناسب هستند؛ زیرا مقاومت لازم در برابر فشارهای مکانیکی را دارند.
جنس پروانه
جنس پروانه پمپ کف کش نیز اهمیت زیادی دارد. پروانه ها معمولاً با جنس برنجی، چدنی، استیل، پلاستیک فشرده یا پلیمر ساخته می شوند. پروانه هایی که از جنس برنجی هستند، عملکرد بهتری در برابر خوردگی و فرسایش دارند؛ اما در شرایط خاص و برحسب درخواست مشتری، امکان ساخت آن با فولاد ضد زنگ یا نوریل نیز وجود دارد که مقاومت زیادی در برابر مواد شیمیایی یا ذرات معلق دارند.
بهترین برندهای پمپ کف کش در بازار
از دیگر مواردی که هنگام خرید پمپ کفش کش باید مورد توجه قرار گیرد، انتخاب برند مناسب است. در ادامه، بهترین برندهای پمپ کف کش که در ایران موجود است را معرفی می کنیم تا با شناخت آنها، بهترین تصمیم را بگیرید.
- پدرولو (Pedrollo)
پدرولو از معتبرترین برندهای ایتالیایی در زمینه تولید انواع پمپ کفش کش بوده که محصولات خود را با کیفیت بالا تولید می کند؛ به همین دلیل طول عمر بالایی دارند. پمپ های پدرولو، برای مصارف خانگی و صنعتی بسیار مناسب هستند و مقاومت بالایی دارند.
- ابارا (Ebara)
ابارا، از دیگر برندهای معتبر ایتالیایی است که پمپ های باکیفیت و مقاوم تولید می کند. برخی مدل های این ابارا، در ایران به صورت تحت لیسانس (مونتاژ ایران) تولید می شود. این برند پمپ ها را طبق تکنولوژی روز طراحی نموده و از بهترین مواد و متریال ها، بهره وری می کند. پمپ کفش کش ابارا، برای استفاده در چاه و استخر بسیار مناسب بوده وانتخابی ایده آل، برای کاربردهای مداوم است.فلو پارس به عنوان نمایندگی پمپ ابارا در ایران انواع پمپ های کف کش این برند را موجود دارد
- داب (DAB)
پمپ داب در ایران، محبوبیت بالایی دارد؛ زیرا طراحی مهندسی شده و دقیقی داشته و به طور ویژه برای کارهای تخصصی، طراحی شده است. داب از برندهای معتبر ایتالیا می باشد که محصولات خود را طبق تکنولوژی روز و با سطح مقاومت بالا طراحی می کند.این پمپ ها برای فشار آب بالا مناسب بوده و معمولآً در سیستم های صنعتی یا کشاورزی، به کار می روند.
- پمپ کف کش اسپیکو (Spico)
پمپهای اسپیکو، برای نصب در آب طراحی شده اند و دارای بدنه آلومینیومی و پروانه استیل یا چدنی می باشند. این پمپها برای کاربردهایی مانند تامین آب، تخلیه آب باران و آبیاری مناسب هستند و طبق استانداردهای جهانی CE، طراحی شده اند و به راحتی قابل حمل می باشند.
- پمپ کف کش استریم
پمپهای استریم با بدنه ای از جنس چدن و پروانه پلاستیکی ساخته شده اند و مخصوص انتقال آب تمیز و حاوی ذرات ریز می باشند. این پمپها با سرعت بالا کار می کنند و برای تخلیه آب چاهها و آبیاری کشاورزی، به کار می روند.
- لوارا (Lowara)
این برند اروپایی، پمپ های کف کش را طوری طراحی کرده که در مصرف انرژی صرفه جویی شود. این برند، پمپ ها را با قیمت متوسط و کیفیت مناسب، روانه بازار می کند. پمپ های لوارا، برای مصارف خانگی، صنعتی و کشاورزی مناسب بوده و به دلیل استفاده از متریال مناسب در ساخت بدنه، مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند.
قیمت پمپ کف کش و عوامل مؤثر بر آن
قیمت پمپ کف کش، متناسب با نوع پمپ، کیفیت ساخت، برند، نوسانات بازار و ویژگی های فنی آن تعیین می گردد. همچنین توان موتور و ظرفیت پمپ، در تعیین قیمت این محصول تاثیرگذار است؛ هر چه توان و قدرت پمپ بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش می یابد. از دیگر مواردی که روی قیمت نهایی این پمپ تاثیر می گذارند، جنس بدنه و پروانه است. پمپ هایی که از جنس استیل ضد زنگ یا چدن مقاوم هستند، دوام و مقاومت بیشتری در برابر خوردگی، دارند. همچنین خانگی یا صنعتی بودن پمپ، سبب تغییر در قیمت آن می گردد؛ مثلاً پمپ هایی که به فلوتر مجهز شده اند، قیمت بالاتری دارند. از دیگر موارد تاثیرگذار در قیمت پمپ کف کش، گارانتی و خدمات پس از فروش است. برندهای معتبر، پمپ ها را با ضمانت فروش معتبر ارائه می دهند تا خیال کاربر از کیفیت محصول، راحت شود. هنگام خرید پمپ کف کش، تمام عوامل فنی و کیفی را بررسی کنید تا انتخابی هوشمندانه داشته باشید. فقط قیمت برایتان مهم نباشد؛ چون استفاده طولانی مدت و کاربردی از پمپ، سبب بازگشت سرمایه اولیه و صرفه اقتصادی می شود.
نتیجه گیری
در این مقاله (راهنمای خرید پمپ کف کش) انواع مدل ها و برندهای پمپ کف کش را بررسی کردیم و به نکاتی اشاره کردیم که در خریدی آگاهانه، به شما کمک می کنند. با ارزیابی عواملی مانند نوع پمپ، توان موتور، جنس بدنه، دبی و سیستم خنک کننده، می توانید انتخاب درستی داشته باشید. توجه به این نکات هنگام خرید، از خرابی زودهنگام پمپ جلوگیری نموده و سطح بهره وری سیستم شما را افزایش می دهد.